Volledig scherm
Van links naar rechts: Wim Geul, Rob Welten en Hans Pol eerder dit jaar bij de bekendmaking van de straatnaamborden voor de vergeten regimenten. © Martin Ruesink

Op 3 april nemen de bevrijders nog één keer Borne in

BORNE De bevrijding van Borne, precies zoals die zich op de dag af driekwart eeuw geleden afspeelde. Met geüniformeerde acteurs en met voertuigen.

De grote herdenkingsfestiviteiten op 3 april 2020 zijn weer een stuk dichterbij gekomen, met het besluit van het college van B en W om 10.000 euro bij te dragen aan het programma '75 vrijheid in Borne'. ,,Het wordt heel bijzonder”, zegt Wim Geul van de stichting Vergeten Bevrijders. Hij vraagt bij de herdenking extra aandacht voor twee Britse regimenten die tot nu toe niet werden genoemd bij de ontzetting van de gemeente.

Sponsors werven

Ook de provincie betaalt mee aan het Bornse bevrijdingsfeest. ,,Verder beginnen we nu met een grote actie om sponsors te werven”, zegt Geul. Behalve het Dorsetregiment blijken uit onderzoek van Bornenaar Hans Pol ook de Royal Dragoon Guards (Royal Dragoons) en The Nottinghamshire Sherwood Rangers Yeomanry (Sherwood Rangers) op 3 april 1945 in Borne te zijn geweest.

Ze trokken die dag vanuit Enschede door het eveneens die dag bevrijde Hengelo om Borne te ontzetten. Hans Pol, net als Wim Geul oud-reserveofficier, is auteur van het boek Onze Vergeten Bevrijders en heeft onderzoek gedaan naar de legeronderdelen die Borne hebben bevrijd.

Straatnamen

Eerder dit jaar maakte de toen vertrekkende burgemeester Rob Welten al bekend dat de namen van de regimenten als straat of weg worden verbonden aan delen van de Rondweg (tussen Hengelo en Zenderen).

Op die plekken kwamen destijds de bevrijders Borne binnen. De onthulling van de namen gebeurt ook 3 april volgend jaar. Borne trekt daar 5400 euro voor uit. Bij de onthulling zullen onder meer vertegenwoordigers van de genoemde Britse legeronderdelen aanwezig zijn. Borne heeft al het Dorsetplein vernoemd naar een regiment van de bevrijders.

Hengelo e.o.