Volledig scherm
Van links naar rechts: Wim Geul, Rob Welten en Hans Pol eerder dit jaar bij de bekendmaking van de straatnaamborden voor de vergeten regimenten. © Martin Ruesink

Op 3 april nemen de bevrijders nog één keer Borne in

BORNE De bevrijding van Borne, precies zoals die zich op de dag af driekwart eeuw geleden afspeelde. Met geüniformeerde acteurs en met voertuigen.

De grote herdenkingsfestiviteiten op 3 april 2020 zijn weer een stuk dichterbij gekomen, met het besluit van het college van B en W om 10.000 euro bij te dragen aan het programma '75 vrijheid in Borne'. ,,Het wordt heel bijzonder”, zegt Wim Geul van de stichting Vergeten Bevrijders. Hij vraagt bij de herdenking extra aandacht voor twee Britse regimenten die tot nu toe niet werden genoemd bij de ontzetting van de gemeente.

Sponsors werven

Ook de provincie betaalt mee aan het Bornse bevrijdingsfeest. ,,Verder beginnen we nu met een grote actie om sponsors te werven”, zegt Geul. Behalve het Dorsetregiment blijken uit onderzoek van Bornenaar Hans Pol ook de Royal Dragoon Guards (Royal Dragoons) en The Nottinghamshire Sherwood Rangers Yeomanry (Sherwood Rangers) op 3 april 1945 in Borne te zijn geweest.

Ze trokken die dag vanuit Enschede door het eveneens die dag bevrijde Hengelo om Borne te ontzetten. Hans Pol, net als Wim Geul oud-reserveofficier, is auteur van het boek Onze Vergeten Bevrijders en heeft onderzoek gedaan naar de legeronderdelen die Borne hebben bevrijd.

Straatnamen

Eerder dit jaar maakte de toen vertrekkende burgemeester Rob Welten al bekend dat de namen van de regimenten als straat of weg worden verbonden aan delen van de Rondweg (tussen Hengelo en Zenderen).

Op die plekken kwamen destijds de bevrijders Borne binnen. De onthulling van de namen gebeurt ook 3 april volgend jaar. Borne trekt daar 5400 euro voor uit. Bij de onthulling zullen onder meer vertegenwoordigers van de genoemde Britse legeronderdelen aanwezig zijn. Borne heeft al het Dorsetplein vernoemd naar een regiment van de bevrijders.

  1. Ruim 25 mille uit Rabofonds voor projecten in Hengelo, Borne en Hof van Twente

    Ruim 25 mille uit Rabofonds voor projecten in Hengelo, Borne en Hof van Twente

    HENGELO - Het Rabofonds van Rabobank Centraal Twente richt zich op duurzame initiatieven die het maatschappelijke, sociale of culturele leven in onze lokale gemeenschap versterken. Projecten die hierop gericht zijn, kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage uit dit fonds. In het derde kwartaal is een bijdrage van € 25.200,-- toegezegd aan acht projecten in de gemeente Borne, Hengelo, Hof van Twente en omliggende plaatsen.
  2. Vier jaar cel geëist voor inrijden op motoragenten bij controle in Zenderen

    Vier jaar cel geëist voor inrijden op motoragen­ten bij controle in Zenderen

    ALMELO - Het Openbaar Ministerie eist een gevangenis straf van vier jaar voor het twee keer inrijden op motoragenten om te ontkomen aan een alcoholcontrole. Met de hoogte van de eis zei de officier van Justitie een voorschot te nemen op nieuwe wetgeving om geweld tegen politiemensen zwaarder te kunnen straffen. “Alleen dit jaar zijn er al 28 incidenten geweest waarbij daders op de politie zijn ingereden", zei de officier ter onderbouwing.

Hengelo e.o.