Volledig scherm
Een haas in actie. © J Bengevoord

Opnieuw hazenpest geconstateerd in Twente

AUDIOENSCHEDE - Net als in november 2018 is er hazenpest geconstateerd in Twente. In de gemeente Borne werden onlangs zes dode hazen aangetroffen. Tenminste één haas bleek te zijn overleden aan de besmettelijke ziekte hazenpest. Dat meldt dierenonderzoekscentrum DWHC op haar website. 

De hazen zagen er nog gaaf uit. Een dier is ingestuurd voor onderzoek. De haas had een ernstige leverontsteking die werd veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis (hazenpest). Het is niet zo dat de hazenpest vooral in deze regio van het land voorkomt. In 2013 werd voor het eerst een haas in Nederland aangetroffen die was overleden aan de hazenpest. Dat was in Limburg. Later gebeurde hetzelfde in Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en op grote schaal in Friesland.

Meerdere oorzaken

Volgens Margriet Montizaan, communicatiemedewerker van DWHC, dat verbonden is aan opleiding diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht, is een het een misvatting dat dode hazen gelijk gelinkt kunnen worden aan de hazenpest. ,,Er zijn meerdere besmettingen waaraan hazen kunnen overlijden.”

Onderzoek

Het is volgens haar nog niet bekend hoe het mogelijk is dat de hazenpest ergens opduikt. ,,Het waarom is nog onduidelijk. Er wordt onderzoek gedaan naar de hazenpest. Zo wordt het water waar hazen uit drinken onderzocht, maar een duidelijke oorzaak is nog niet bekend. Er bestaat ook geen vermoeden waar het vandaan komt.”

Honden

Hazenpest is een voor de mens besmettelijke ziekte die ook aangifteplichtig is. Ook honden kunnen ziekteverschijnselen vertonen door de hazenpest. De ziekte is niet besmettelijk van mens op mens. 

Volledig scherm
De doodsoorzaken voor hazen in 2019. Het groene pijltje staat symbool voor de haas die onlangs in de gemeente Borne overleed aan de hazenpest. © DWHC

1Twente sprak met Margriet Montizaan van dierenonderzoekscentrum DWHC, beluister het interview hieronder: 

Hengelo e.o.