Oppositie kraakt begrotingsvoorstel college Borne: ‘Wat een puinhoop’
BORNE - ‘Broddelwerk’. ‘Een puinhoop.’ ‘Gaten met gaten vullen’. De meeste fracties laten niets heel van de begrotingsvoorstellen van B en W.
Delen per e-mail
Vooral de oppositie in de Bornse gemeenteraad maakt zich grote zorgen over de financiële positie waarin de gemeente verkeert. Dat blijkt dinsdagavond tijdens de begrotingsbehandeling, als alle oppositiepartijen (8 raadsleden) het begrotingsplan afwijzen. De 11 coalitieraadsleden stemmen voor.
Artikel 12 in zicht
Volgens GroenLinks-PvdA, Voor Borne en D66 stevent Borne regelrecht af op een Artikel 12-status, in feite een faillissement waarbij de gemeente onder curatele wordt gesteld. Ernst Janssen (D66) stelt zelfs dat het al zover is: „De gemeente voldoet aan alle voorwaarden, inclusief het ontbreken van een sluitende begroting en geen ruimte meer om de OZB te verhogen.” Hij verbaast zich dat er na bijna vijf jaar geen sprake meer is van eigen vermogen.
Geen geld voor nieuw beleid
Ook de VVD maakt zich grote zorgen. „Al jaren holt de gemeente financieel achteruit. Er is een begrotingstekort van 7,5 miljoen, mogelijk 9,5 miljoen. Onze reserves zijn ingeteerd van 20 miljoen naar bijna nul. Er is geen geld meer voor nieuw beleid. Zo doorgaan leidt hoe dan ook tot een financiële puinhoop, die alleen kan worden afgewend door extreme lastenverhogingen voor de burger”, aldus VVD-fractieleider Leo Graafhuis.
Aankoop azc
De SP vindt dat de begroting, zoals deze nu voorligt, te veel onzekerheden bevat om deze als een politiek volwaardig instrument te kunnen vaststellen. „Het is denkbaar dat de uitkomsten van de bespreking van de ambities zullen leiden tot een bijstelling van de begroting”, aldus Mieke Visser. Zij meldt dat het vorig jaar al duidelijk was dat er geen ruimte is voor invulling van nieuwe plannen. Toch zijn de aankoop van het azc en en de huisvesting van het gemeentehuis toegevoegd. Visser vindt ook dat er een einde moet komen aan het automatisch verhogen van de OZB om projecten als ‘t Wooldrik te financieren.
We hoeven de koers niet te verleggen, maar moeten wel sterk oppassen
Coalitie ook kritisch
De coalitiepartijen zijn eveneens kritisch. Hoewel het CDA veel waarde hecht aan vooral de plannen voor ‘t Wooldrik en onderwijshuisvesting in de Bornsche Maten, ziet ook deze partij in dat het niet mogelijk is alle geplande ambities te realiseren. „Wij maken ons zorgen over de onderbouwing van de investeringsplannen. Er moeten keuzes gemaakt worden”, zegt fractieleider Bert Oude Lansink. Omdat de financiële situatie van Borne weinig rooskleurig is, stelt het CDA voor om te bezien of er voordeel uit de beleggingsportefeuille valt te behalen. De fractie suggereert aandelen Vitens aan te bieden aan de provincie. Wethouder Michel Kotteman vindt dat een goed idee.
Volgens Henk van den Berg van Borne-Nu is de Artikel 12-status nog niet in zicht. „Maar we twijfelen wel of we vertrouwen kunnen uitspreken in de voorliggende begroting.”
‘Verstevigingsplan’ nodig
GB90 betreurt de bezuinigingen op welzijn, en roept het college in een verworpen motie op te komen met een ‘verstevigingsplan’ voor een reëel en duurzaam begrotingsevenwicht. Zo wordt gevraagd om een overzicht van maatregelen die op korte termijn genomen kunnen worden, ter voorkoming van een verdere verslechtering van de financiële situatie. De oppositie reageert honend, omdat GB90 immers steeds het beleid van het college heeft gesteund. Volgens Tom Verreussel van Voor Borne wil GB90 nu vooral zijn eigen hachje redden. VVD’er Graafhuis: „Dit is niet anders te begrijpen dan een doorzichtige goedkope truc in de aanloop naar de verkiezingen.”
Wethouder Arno Spekschoor van Financiën weerlegt termen als 'broddelwerk’ en ‘gesjoemel met cijfers’, maar erkent dat de financiële positie van Borne ‘zorgwekkend’ is. „We hoeven de koers niet te verleggen, maar moeten wel sterk oppassen en kunnen alleen uitgaven doen die verantwoord zijn.”
Dit begrotingsvoorstel hoort thuis in de prullenmand
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Leny Zomer uit Borne koestert het noaberschap in haar dorp: ‘We kijken nog naar elkaar om’
BORNE - Leny Zomer (70) duikt overal op waar hulp nodig is. In maart zit ze in stembureau De Letterbak, deze week helpt ze het Zelfregieteam Borne aan stemmen voor een Appeltje van Oranje. -
PREMIUM
Het Seminar in Zenderen: oud-leerlingen bestuderen eerst de Bijbel en komen nu dineren
ZENDEREN - Het voormalige seminarie in Zenderen is nu een restaurant. De katholieke historie blijft bewaard. Minder dan gehoopt, dieven roofden veel oude elementen. -
Gemist? Britse variant in Twente & meldingen na getuigenoproep in ‘zaak Lotte’
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben het in een overzicht voor je op een rij gezet. Dit is het nieuws van maandag 18 januari. -
PREMIUM
Deze Twentenaren zorgen voor positiviteit in barre tijden
De touwtjes worden steeds strakker aangehaald. Vooral jongeren hebben het gevoel dat bijna niets meer mag. Bij ouderen ligt eenzaamheid op de loer. Juist nu ontstaan nieuwe initiatieven. Spitsvondig en origineel. Giny uit Borne onderhoudt raamcontact met haar moeder. Jongerenwerker Anel uit Hengelo loopt hard met straatjeugd uit Enschede. -
Wethouder wacht zware reparatieklus na miskleun met azc Azelo
BORNE - Het vertrouwen herstellen én eerlijke antwoorden. Daar hamert de gemeenteraad op in de affaire rond het azc.
-
PREMIUMweekcijfers
Twentse coronacijfers blijven dalen: vooral minder ziekenhuisopnames en sterfgevallen
ENSCHEDE - Voor de vijfde week op rij gaat het de goede kant op met de Twentse coronacijfers. Uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat het aantal nieuwe positieve testen in deze regio nog altijd harder daalt dan landelijk. -
PREMIUM
Verlichting Kulturhus Borne: ‘Fijn als artiesten ons licht en geluid waarderen’
BORNE - De verlichting vervangen in het theater was een flinke klus. „Hopelijk zijn er weer snel optredens. Daar doe je het toch voor.” -
PREMIUM
Kabinetsbesluit roept bij Jan (95) uit Borne oude herinneringen op: ‘Avondklok of niet: ik blijf een dankbaar mens’
BORNE - De invoering van de avondklok roept bij Jan Homan (93) veel herinneringen op aan de oorlog. Thuis op de boerderij zat het halve kerkkoor van Hertme achter dichtgeplakte ruiten te kaarten. Toch ziet hij ook de verschillen. De vijand van nu is onzichtbaar. Dat maakt me nog angstiger dan toen.”