Volledig scherm
Roel Martens (links) en Paul Cohn (rechts) op de nieuwe rondweg in Borne. © Emiel Muijderman

Oproep zelf luchtvervuiling meten in Borne

BORNE - Als gemeente, rijk en provincie er niet aan willen, dan maar zelf fijnstof meten. Met dat uitgangspunt willen Paul Cohn en Roel Martens Borne West mobiliseren.

Uitstoot aanpakken

Ze wonen beiden in de oksel van ‘de smerigste kilometer van Nederland’, waar de A1 en A35 zich om Borne vouwen, en maken zich al sinds jaar en dag druk over de luchtvervuiling in hun woonomgeving. Maar daar komt nu een stuk ‘autoweg’ bovenop, de Zuidelijke Randweg. Tijd om massaal in de benen te komen om de uitstoot aan te pakken.

Juist beeld

Roel Martens en Paul Cohn roepen inwoners op om gezamenlijk de fijnstof in hun wijken te laten meten, met een methode die een juist beeld geeft van alle viezigheid die de luchtwegen binnen dringt. Donderdagavond kunnen Bornenaren meepraten over het zelf meten van luchtkwaliteit. Noodzakelijk, omdat de Nederlandse overheid hun zijn ogen verzuimt om de juiste meetmethodes te hanteren.

Kinderen

„Voor mij, maar ook mijn kinderen en mijn kleinkinderen”, benoemt Cohn zijn motivatie. Maar ook al die andere inwoners van Borne West delen dat belang. Verschillende kaartjes die Cohn laat zien op zijn laptop, tonen het verschil in vervuiling in ons land en de omringende landen. Een kaart met een felrood vlak boven ons land, uitwaaierend over de Duitse grens, maar verder omringd door blauwe (schone) gebieden. Het toont aan dat het Ruhrgebied en België inmiddels veel verder zijn dan Nederland met uitstoot beperken. Vanwege de wijze van meten, licht Cohn toe. In Duitsland worden wel de pieken meegenomen, zoals in Europees verband gebruikelijk. Als die de waarden overschrijden, grijpt de overheid in. Maar in Nederland wordt consequent uitgegaan van gemiddelden. Cohn: „Maar ik adem die piekbelasting wel in.”

Europees

Daarom wil hij zelf meten met meetmethoden die een reëel beeld geven van de viezigheid in de lucht. Daarvoor bestaan twee mogelijkheden. Het makkelijkst is om de Universiteit van Wageningen in te schakelen, die al op meer plekken, onder meer in Enschede, op verzoek van burgers metingen deed. Een andere methode, met kleine mobiele kastjes, legt echter meer gewicht in de schaal omdat deze door een erkend Duits meetbureau worden geregistreerd, volgens een officiële Europese meetmethode.
Cohn schat de kosten op enkele duizenden euro’s. Hij heeft Rijkswaterstaat en de gemeente Borne, als wegbeheerders van respectievelijk beide autowegen en de Randweg, uitgenodigd voor de bijeenkomst, in de hoop dat zij als verantwoordelijken de metingen laten verrichten. Zo niet zijn, dan hoopt hij dat medeburgers de handen ineen slaan en de kosten middels crowdfunding dekken.
De bijeenkomst is om 20.00 uur in de Letterbak, Clematishof 6.

Hengelo e.o.