Volledig scherm
De golfbaan in Zenderen kent een roerige geschiedenis. © Emiel Muijderman

Oud-bestuurder golfbaan Zenderen moet fors dokken

ZENDEREN - Een oud-bestuurder van de Stichting Golfpark Weleveld moet 264.846,53 euro betalen aan de ABN Amrobank. Ook draait hij op voor de proceskosten van 11.540,05 euro. Dat oordeelde kantonrechter Koen Haarhuis onlangs in Almelo.

In 2014 werd een kredietovereenkomst van 1,4 miljoen euro afgesloten. Dat geld was bedoeld voor de financiering van het clubgebouw en de aanleg van de 9-holesgolfbaan in Zenderen. De bank vorderde de 264.846,53 euro uit hoofde van de borgtocht van de Stichting Golfpark Weleveld per 18 december 2017. Dat was na het eerder dat jaar uitgesproken faillissement van het golfpark. 

Verkeerde voorstelling

De gedaagde oud-bestuurder beweerde tegenover de rechter dat hij door de bank een verkeerde voorstelling van zaken heeft gehad over de gevolgen en risico’s van de borgtocht. De bank ontkende dat en zei zelfs met de betrokkene thuis de zaak besproken te hebben.

Geen groot risico

Volgens de rechter was de gedaagde ten tijde van het sluiten van de overeenkomst van borgtocht al enige tijd betrokken  bij de Stichting Golfbaan Weleveld als bestuurder en als privé-investeerder. Hij wist dat de borgtocht het risico inhield dat hij zelf zou moeten betalen als de Stichting Golfpark Weleveld dat niet meer zou kunnen. Volgens de bank, en ook het toenmalige bestuur, lag er in 2014 een bedrijfsplan op tafel waaruit bleek dat er geen sprake was van een zeer risicovolle financiering. Het verweer van het oud-bestuurslid dat het wel degelijk ging om een bijzonder hoog risico, omdat onduidelijk was of de nieuwe golfbaan levensvatbaar zou zijn en omdat de stichting geen eigen vermogen had, werd door de rechter dan ook afgewezen.

De failliete golfbaan, die ooit getaxeerd was op 1.8 miljoen euro, werd vorig jaar voor 325.000 euro geveild. 

Hengelo e.o.