Volledig scherm
© GinoPress

Overvaller met geweer verwoest levens jonge caissières supermarkt in Borne

ALMELO/BORNE - Ronald K. (48) verwoestte de levens van twee caissières van de Plus Supermarkt in Borne door, gemaskerd en zwaaiend met een geweer, geld en sigaretten te eisen, ,,Het voelt alsof mijn vrijheid is afgenomen'', zegt één van hen.

Hun leven staat zaterdagavond 18 maart in welgeteld 42 seconden compleet op de kop. Als kort voor sluitingstijd de vaker veroordeelde Ronald K. voor hun neus staat, de capuchon over zijn hoofd en dreigend met een buks, zijn de zekerheden van twee caissières weggevaagd. ,,Ik dacht dat het mijn laatste dag zou zijn'', vertelt het eerste slachtoffer in de rechtbank.

Schrikkerig

,,Ik ben heel schrikkerig geworden'', laat haar collega voorlezen. Zij durft niet naar het Twentse justitiepaleis te komen om de verdachte te zien. ,,Ik ben bang dat ik dan bij iedere klant die ik op de rug kijk, aan hem denk.'' De medewerksters leggen schrijnende slachtofferverklaringen af en vorderen nu 2.500 euro smartengeld.

Ronald K. kent de Plus-supermarkt, zijn stiefdochter woonde  vlakbij. Hij gebruikte heroïne en seresta's voor hij toeslaat. Met het geroofde kassageld en sloffen Camel-sigaretten vlucht de Enschedeër na de overval over de A1, in een gestolen BMW en met een vaart van soms 200 kilometer. De politie achtervolgt hem, ook per helikopter. Van de buit betaalt hij een hotelkamer in Breukelen om daags erna naar Twente terug te reizen.

Quote

Het deed me toen helemaal niets. Ik heb er niet bij stilge­staan

Ronald K.

Als de rechters hem naar de gevolgen vragen, reageert hij laconiek. ,,Het deed me toen helemaal niets. Ik heb er niet bij stilgestaan.'' Pas als hij in de krant leest over de impact op beide medewerksters van de servicebalie, valt het kwartje, volgens hem. ,,Ik had me dat nooit gerealiseerd.''

Hij zegt zijn leven na 20 pagina's strafblad in de tbs-kliniek te willen beteren. ,,Ik heb nooit een normaal leven geleid. Tot nu toe hoorde gevangenisstraf er bij. Ik loop tegen de 50, het wordt tijd hiermee te stoppen'', volgens K.

Twijfels

Officier van justitie Sandra Leusink betwijfelt of hoe oprecht hij is. Zij vindt dat Ronald K. eerst 2,5 jaar gevangenisstraf moet krijgen en vervolgens de lichte tbs-vorm (met voorwaarden). K.'s advocaat Remko Oerlemans pleit voor een kortere celstraf.

Vonnis 9 maart.

Hengelo e.o.