Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Paasvuur in Borne gaat definitief door, wel in afgeslankte vorm

BORNE - Het waren spannende uren voor de organisatie van het paasvuur aan de Oonksweg. De gemeente maakte vandaag bekend dat het paasvuur zondag in Borne gewoon door mag gaan. Wel in afgeslankte vorm...  Het vuur wordt geen tien, maar slechts een meter of vier hoog. 

In veel gemeentes in Twente werd gisteren afgewogen of de ‘boaken’ wel of niet door kunnen gaan. Dinsdag besloot de brandweer in deze regio over te gaan naar ‘natuurbrandrisico fase 2’, vanwege de droogte en verwachte temperatuur. Het paasvuur aan de Oonksweg gaat definitief door. „De brandweer wilde in eerste instantie nog vlak van tevoren bekijken of het veilig genoeg was en eventueel zaterdag de definitieve beslissing maken", stelt Mieke Ligtenberg, communicatieadviseur van de gemeente. „Maar de gemeente, brandweer en paasvuurbouwers hebben donderdagochtend overleg gehad en daar is toch groen licht gegeven.”

Hout afgevoerd

Rob Munsterhuis haalt opgelucht adem. Hij is de voorzitter van de Stichting Folkloregroep Borne die al tientallen jaren het paasvuur verzorgt. „We hebben gehoord dat het door mag gaan, maar wel onder aangepaste condities.” Een groot deel van het verzamelde hout is al door de gemeente afgevoerd. „Bruins & Kwast heeft behoorlijk wat kuub opgehaald. Het vuur wordt een stuk minder hoog en we moeten extra toezicht houden.” De afvoerkosten van het hout komen voor rekening van de gemeente. 

Het vuur wordt een stuk minder groot. „Ik schat de hoogte van vorig jaar op ongeveer tien meter. Zaterdag bouwen we de boel op, ik denk dat we nu op zo'n vier meter uitkomen.” Munsterhuis is niet bang dat bezoekers vanwege het kleinere vuur wegblijven. „Hier in Borne leeft het paasvuur gigantisch. Het gaat de mensen om het ontmoeten van elkaar, dat kan ook bij een kleiner vuur.”

Hengelo e.o.