Volledig scherm
Dik ingepakt volgt het publiek de eerste opvoering van De Strijd. © Alice Plekkenpol

Passiespelen Hertme waar spektakel

HERTME - Het weer zat niet mee, maar dat weerhield de bijna 200 medewerkers er niet van een hartverwarmende uitvoering van De Strijd neer te zetten.

Jeff Benjamins, de vertolker van Jezus, had het van tevoren al gezegd: „In april kan het qua weer alle kanten opgaan. In het ergste geval hang ik in een lendendoek aan het kruis terwijl het sneeuwt.”

Plaids mee

 Zo erg was het vrijdagavond tijdens de première nog net niet, maar koud was het wel. Veel bezoekers brachten dan ook kussens en plaids mee, zeker zij die op de houten banken in het onoverdekte deel van het openluchttheater zaten. Voor het eerst werden de Passiespelen in Hertme voor Pasen gehouden, in plaats van in juni.

Vaart

De spelers op het podium lieten niets merken. Die hadden al meerdere keren in kou, regen en zelfs storm gerepeteerd. Het stuk De Strijd dat zij opvoerden was met recht een Passiespelen 2.0. Het lijdensverhaal van Jezus Christus werd met behoorlijke veel vaart gebracht. Van het soms nog wat houterige acteerwerk uit eerdere edities was onder de regie van Jos Brummelhuis nauwelijks nog iets  merkbaar. Wel deden sommige teksten wat gedateerd aan, terwijl de twee vertellers wel modern taalgebruik hanteerden. 

Volledig scherm
Soms lopen er zoveel acteurs rond dat het even zoeken is naar de hoofdpersoon. © Alice Plekkenpol

Popmuziek

De overwegend klassieke muziek werd voor het eerst afgewisseld met meer toegankelijke popsongs, in de hoop zo ook een wat jonger publiek aan te spreken. Met name het koor en de solisten Jeff Benjamins (Jezus) en Eline Koenjer (Maria Magdalena) zongen zo goed, dat het jammer is dat De Strijd geen musical is. Meer zang en muziek hadden niet misstaan.

Spektakel

Mede dankzij de kleurrijke kostuums, een klein orkest, massascènes (soms wel een beetje te veel mensen tegelijk op het podium), levende have en een fraai uitgelicht decor werd het gisteravond een waar spektakel. De Passiespelen in het openluchttheater Hertme zijn nog tot en met 22 april te zien.

Hengelo e.o.