Volledig scherm
Zo zou de toekomstige mestfabriek op Elhorst Vloedbelt er volgens Twence uit gaan zien. © Publiciteitsfoto Twence

Politiek Borne verdeeld over verder verzet tegen mestvergister

BORNE - De Bornse politiek is sterk verdeeld over de stap naar de Raad van State vanwege het voornemen om in Zenderen een mestvergister te bouwen. Het college van B en W neigt daar wel toe.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een bijeenkomst van de Bornse gemeenteraad. Die was bedoeld om meningen en informatie te vergaren, zonder een besluit te nemen. Dat gebeurt tijdens een latere, formele raadsvergadering. Ook willen de raadsfracties nog eens intern overleggen of de raad zelf het verzet tegen de komst van de mestvergister op Elhorst Vloedbelt voort wil zetten. Los van een eventueel voorstel van B en W.

Uitermate ontstemd

Dat Borne niet blij is met het besluit van Provinciale Staten van twee weken geleden is duidelijk. Een meerderheid van de Staten stemde in met een zogenoemde PIP, een provinciaal inpassingsplan. Dat maakt de bouw van de mestvergister mogelijk buiten Borne om. Volgens wethouder Michel Kotteman is daarmee de eerdere inbreng van Borne volledig terzijde geschoven. „Daar zijn we uitermate ontstemd over.”

Verkeer

 Daarbij gaat het om onder meer zorgen om de verkeersafwikkeling en de plannen voor de ontwikkeling van een energiepark op de locatie tussen Zenderen en Almelo. Kotteman ziet kansen voor een succesvolle gang naar de Raad van State, alleen al omdat het provinciale belang van de mestvergister onvoldoende onderbouwd zou zijn.

Hengelo e.o.