Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Presentje voor de Bornse scheidsrechter

BORNE - Ze krijgen heel wat over zich heen op het voetbalveld. Maar zonder hen wordt competitievoetbal erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Daarom wordt de scheidsrechter deze week extra in het zonnetje gezet.

Scheidsrechtercursus
Het is vaak een hele puzzel om voor iedere jeugdwedstrijd een scheidsrechter in te plannen. Meestal lukt het Femie Kattenpoel Oude Heerink van voetbalvereniging NEO wel om op vrijdag de zaken voor zaterdag te regelen. Om dat zo te houden, moeten oudere jeugdspelers wel bereid zijn om een scheidsrechtercursus te volgen, is haar boodschap.

Dat kan bij de club. „Want als je wilt voetballen, heb je een scheidsrechter nodig en van de oudere scheidsrechters bij ons heeft een aantal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. We moeten er rekening mee houden dat die niet tot in lengte van jaren doorgaan.”

Week van de scheidsrechter
Deze zaterdag is de Week van de scheidsrechter begonnen. Alle arbiters bij NEO hebben een presentje gekregen. De man met fluit, van jong tot oud, wordt gekoesterd. Niet alleen bij NEO, maar overal. En iedere club heeft zijn eigen mensen die de scheidsrechterszaken regelen.

Femie Kattenpoel doet dat al jaren bij NEO en probeert ieder seizoen weer om jeugdvoetballers zover te krijgen de cursus te volgen. „Per seizoen willen we zo’n tien jongens op de cursus krijgen, zodat zij wedstrijden van de jongste jeugd, bij E en de F, kunnen gaan fluiten. Dat lukt niet altijd, maar in samenwerking met Borne, Blauwwitters en Zenderen Vooruit komen we meestal wel aan het aantal waarmee het uitkan om een cursusleider te laten komen.”

Oud-scheidsrechter en plaatsgenoot Hans Olde OIthof geeft de cursus. Die bestrijkt twee avonden, met een theoriedeel en een praktijkdeel. „En dan hopen we maar dat die jongens het leuk vinden en dat ze blijven fluiten”, zegt Kattenpoel.

Veel wedstrijden
Zij wijst erop dat het zinvol is om binnen de club op tijd na te denken over het onderwerp ‘clubscheidsrechters’, om niet in de problemen te raken. „Je moet het probleem voor zijn. Nu loopt het allemaal nog wel en komen we er iedere zaterdag uit. Maar de club telt 1.300 leden in totaal. Dat zijn heel veel teams en heel veel wedstrijden. Om al die wedstrijden te kunnen blijven leiden met clubscheidsrechters moet de jeugd het echt gaan oppakken.”

Frits Baartman, coördinator 4x4 pupillen bij de club, neemt z’n petje af voor de wijze waarop Femie Kattenpoel haar zaken voor elkaar heeft. „Het is bewonderenswaardig wat ze voor de club doet. Het is echt heel belangrijk werk, want zonder een scheids kunnen we simpelweg niet voetballen.

De toekomst
Gelukkig heeft iedereen wel door dat ze onmisbaar is en als er een keer een scheidsrechter te weinig is, dan help je haar. Want als Femie het vraagt, kun je geen nee zeggen. Haar laat je niet in de steek. Maar het is waar wat ze zegt. We moeten goed gaan nadenken hoe het scheidsrechterverhaal gaan organiseren voor de toekomst. Het zal van de jeugd moeten komen.”

Hengelo e.o.