Volledig scherm
Afvalcoach Richard Pieterson geeft op het Dorsetplein uitleg over ondergrondse containers en afval scheiden. © Robin Hilberink

Raad Borne wijst diftar af

BORNE - Borne krijgt geen diftar. De gemeenteraad stemde dinsdagavond tegen, en het college trok daarop het voorstel terug.

Het college van B en W trekt het voorstel tot invoering van diftar in, en stelt voor alle scenario’s voor verdere reductie van restafval opnieuw te onderzoeken. Ook wordt gekeken naar nascheiden van afval in bijvoorbeeld Münster. Pas in mei verwacht het college met nieuwe voorstellen te komen. Dat zei wethouder Michel Kotteman (GB’90) dinsdagavond nadat bleek dat een overgrote meerderheid van de gemeenteraad tegen diftar is.

Financiële prikkels

In twee jaar tijd is het aantal kilo’s restafval per huishouden gedaald van ruim 240 naar 180 in 2018. Dit jaar wil de gemeente een verdere daling naar 120 kilo. Het streefgewicht van 50 kilo staat voor 2030 genoteerd. Dat kan volgens het college alleen via financiële prikkels, diftar dus.

Hoeveelheid afval

De meeste politieke partijen bleken echter tegen invoering van diftar. SP-raadslid Mieke Visser: ,,De prijsprikkel in de afvalinzameling is gebaseerd op de frequentie in het aanbieden van de restcontainer. Dat zegt niets over de hoeveelheid restafval die wordt aangeboden.”

Nascheiden

Ernst Janssen (D66) en Arthur Lammers van Borne-Nu propageren meer nascheiden van restafval. De VVD, ook tegen, wijst er op dat momenteel slechts 30 procent van de gemeenten diftar toepast. „Vooral op het platteland leidt dit tot illegale dump. Laten we eerst van andere gemeenten leren, zoals Hengelo, waar van alles mis gaat.” CDA’er Herald Lucas onderstreept dat het afval scheiden in Borne behoorlijk goed gaat. „Waarom dan nu al zo’n ingrijpende verandering?” Ook hij vreest voor dump en zwerfafval.

Alleen GB’90 en GroenLinks/PvdA stemden in met diftar, maar onder voorwaarden. Zo moeten er  extra maatregelen komen voor bijvoorbeeld mensen met veel medisch afval.

Hengelo e.o.