Volledig scherm
Tientallen hulpverleners doen in Borne mee aan een grote rampenoefening. © ANP

Rampenoefening bij rotonde in Borne

BORNE - Dankzij daadkrachtig optreden van tientallen hulpverleners ontsnapte Borne dinsdag aan een ramp. Wel vielen er enkele doden.

Burgemeester Gerard van den Hengel werd dinsdagmiddag gebeld over een ernstig ongeval. Op de rotonde bij Jasmin Garden was een vrachtwagen met broom gekanteld. De gifwolk dreef richting Bornsche Maten. Nog erger: er was ook een bakfiets met kinderen aangereden, waarvan er drie dodelijk gewond raakten.

Hulpverleners

„Het betrof een grote rampenoefening, waarvan wij alleen wisten dat die ergens in november zou plaatshebben”, zegt Van den Hengel een dag later. Diverse Twentse hulpverleners en getrainde Lotus-deelnemers waren daarbij betrokken. Bij de rotonde kwamen zo’n zestien personen in actie, elders nog eens veertig. Van den Hengel moest het crisisteam leiden. „Dat verliep naar wens, tenminste wat betreft de contacten en taakverdeling van alle betrokkenen. Er waren wel wat minpunten op technisch gebied. Zo duurde het een tijd voordat we het beeldscherm in het gemeentehuis aan de praat kregen.”

Voorlichting

De rampenoefening verliep zo realistische mogelijk, inclusief de inzet van politie, brandweer en ambulances. Bewoners van de Bornsche Maten werden echter niet gesommeerd ramen en deuren te sluiten, dat zou alleen maar paniek veroorzaken. Het crisisteam hield zich onder meer bezig met voorlichting naar buiten toe, aldus de burgemeester. „Informeer je het eerst de familie van de omgekomen kinderen, de scholen in de wijk, of de burgers in het algemeen? En wat maak je bekend op social media?”

Veel reacties van omstanders kwamen er niet, slechts een aantal verontruste burgers deed navraag bij de brandweer.

Hengelo e.o.