Record: 161 Pinksterbruidjes in Borne

VideoBORNE - Een recordaantal van 161 Pinksterbruidjes heeft deze zondagmiddag in Borne rond de grote Pinksterkroon gedanst. ‘Rosa. Rosa, handen in de zij…’, klonk massaal over het mudvolle Dorsetplein. Daar keken vele honderden, drie rijen dik, in de zon naar het traditionele dansfeest, ooit ontstaan om ongetrouwde meiden aan een partner te helpen. De meisjes waren in spierwitte jurkjes gestoken, met bloemetjes in het haar.

Die traditie, bijzonder voor Twente en Nederland, wordt tegenwoordig opgezet door de Folkloregroep Borne en scouting St. Stephanus Martina. Zij tekenden vandaag voor de 39ste jaargang, zodat volgend jaar een jubileum gevierd kan worden.

Volgens presentatrice Clarien Rietmeijer (31) is van emancipatie in de gelederen van de Pinksterbruidjes geen sprake. ,,Dat zijn en blijven meisjes’’, vertelde ze lachend. Waarnemend burgemeester Gerard van den Hengel was onder de indruk. ,,Het is vertederend om te zien.’’ De VVD’er kende het fenomeen van Pinksterbruidjes alleen uit Duitsland.

Tijdens het wachten op de entree van de zeven groepen met Pinksterbruidjes, dit keer ook uit de nieuwbouwwijk Bornse Maten, konden de bezoekers luisteren naar Fanfare- en Malletband St. Gregorius uit Hertme.

Volledig scherm
De Pinksterbruidjes in actie. © Bert Janssen

Hengelo e.o.