Volledig scherm
Op de St. Aegidiusschool wordt serieus geoefend voor het grote concert in het openluchttheater, volgende maand. © Robin Hilberink

School en fanfare Hertme samen aan de slag

HERTME - Het nog prille muziekproject van de St. Aegidiusschool en muziekvereniging St. Gregorius is nu al zo’n succes, dat het wordt uitgerold over de hele gemeente Borne. „Wij zijn erg trots dat dit in Hertme begint.”

Met blossen op de wangen van inspanning concentreren de kinderen zich op de muziek. Elke vrijdag vult de speelzaal van de school zich met geluid van wat steeds meer op een echt orkest gaat lijken. Het vele oefenen, ook tussendoor en thuis, werpt haar vruchten af. De bekroning is een groots opgezet concert, 21 juni in het openluchttheater. Vanaf 18.00 uur laten de kinderen dan zien en horen wat zij de afgelopen maanden hebben geleerd. Er wordt volop medewerking verleend door St. Gregorius en de bigband van de muziekschool.  

Jonge aanwas

Het muziekproject op de St. Aegidiusschool is een initiatief van de plaatselijke fanfare. „Wij zoeken jonge leden en proberen die op een niet geijkte manier te bereiken”, leggen Bert Sleumer en Nardy Sok van St. Gregorius uit. „De school reageerde meteen heel positief, en zo konden we dit voorjaar beginnen.” In het verleden was al eens eerde met de school samengewerkt op muzikaal terrein, maar niet op zulke grote schaal als nu.

Volledig scherm
De leerlingen kiezen zelf een blaasinstrument of slagwerk. © Robin Hilberink

Tien weken

Met hulp van het Kulturhus Borne en de gemeente, die hielpen met muziekdocenten, instrumenten en subsidie, ging de pilot op 8 maart van start. Alle leerlingen in de groepen 3 en 4 krijgen tien weken lang blokfluitles. Kinderen in de hogere groepen leren een slaginstrument, saxofoon of trompet bespelen. Tevens is er zangles. Sleumer: „Enkele kinderen zijn al muzikaal actief, onder meer bij ons. Die vragen wij een ander instrument te kiezen. Op die manier beginnen alle scholieren op nul.” Dat leidt soms tot grappige voorvallen: zo kwam een jongen thuis met een trommel, die ooit van zijn opa bleek te zijn geweest. En een andere leerling die al een trommel maar nog geen stokken had, kreeg oude stokken van zijn grootvader. Dat maakt dat meerdere generaties bij het project betrokken raken.

Hele school

Op school doen zelfs de kleuters mee. Zij studeren twee dansen in. „Echt al onze 61 leerlingen zijn bezig met muziek. En dat is best bijzonder”, meent schoolleider Gerard Welberg. Hij juicht de muzieklessen toe. „In feite zou je daar altijd ervaren docenten voor moeten hebben, net als bij beweegonderwijs. Het is heel mooi dat dat nu gebeurt. Deze samenwerking zetten we volgend jaar graag voort.”

Stichting oprichten

Het is de bedoeling dat nog voor de zomer een stichting wordt opgericht om onder meer geld te werven voor een instrumentenfonds. In samenwerking met de drie lokale muziekverenigingen, behalve St. Gregorius eveneens de Bornse Harmonie en Stedelijk Orkest Borne, wordt het muziekproject al het komend seizoen aangeboden aan alle basisscholen.

Volledig scherm
© Robin Hilberink

Slagwerk is leuk, zeker met de stokken of trom van je opa.

Hengelo e.o.