Beeld van de bewakingscamera van het Avia Tankstation in Borne, waarop te zien is hoe de dader te werk ging.
Volledig scherm
Beeld van de bewakingscamera van het Avia Tankstation in Borne, waarop te zien is hoe de dader te werk ging. © Onder de Loep

Slachtoffer van Zwarte Piet-overval in Borne zag af van claims tegen daders na dreiging

BORNE - Diana Kruis (dan bijna 42) loopt in 2014 hersenletsel op als twee 'Zwarte Pieten' de Avia-tankshop in Borne overvallen. A. (18) slaat hard met een knuppel tegen haar hoofd. Maar ze ziet af van claims tegen de daders. Uit angst voor represailles, zo zegt weduwnaar René Kruis (50). Diana is in de afgelopen kerstnacht overleden.

Diana staat als caissière in de tankshop als twee jonge overvallers binnenstormen. Geschminkt als Zwarte Pieten, de kleurige pakjes gekocht bij Bart Smit. A. heeft het geld ervoor van zijn moeder geleend.

Zondagavond 30 november 2014. De geboren Irakees grijpt een knuppel uit de jutezak en slaat Diana vol tegen de zijkant van het hoofd. Ze loopt hersenletsel op. A. grist biljetten van 10 en 20 euro uit de kassa, pakweg 2000 euro.

Zwijgrecht

De daders worden een jaar later gepakt en berecht. De bekennende A. en partner-in-crime R. (een jaar ouder), die zich beroep op het zwijgrecht, krijgen 6 en 5 jaar cel, voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en voor een gewapende overval op een Shell-station in Hengelo. Ze moeten Diana 6400 euro betalen, als voorschot op de medische kosten en smartengeld. Haar werkgever Avia Weghorst krijgt de gevorderde 22.000 euro aan ziektekosten.

Diana is arbeidsongeschikt, letterlijk in één klap. Ze loopt onherstelbare gehoorschade op, ze praat moeizaam. Maar de Hengelose is strijdbaar. ‘Ik levenslang, jij ook levenslang: betalen’, is haar opstelling.

Zij en haar man René overwegen een civiele juridische procedure, om de verdwenen ‘verdiencapaciteit’ te verhalen. Het bedrag kan oplopen tot boven een miljoen. Maar het echtpaar staakt de strijd. „We hebben die procedure niet doorgezet. Niemand kon ervoor instaan dat er geen represailles zouden volgen”, schetst René, die een eigen administratie- en advieskantoor runt, aan de keukentafel. Hun veiligheid was in het geding.

Overleden aan hartstilstand

Diana is in de nacht naar eerste kerstdag thuis overleden, waarschijnlijk aan een hartstilstand. Haar levensverhaal staat in een aflevering van onze rubriek In Herinnering. René vertelt over Diana, een leven ‘voor en na de overval’. En over de ingetrokken claim.

Volgens hem kwam de dreiging om de civiele strijd te staken uit de kring rond mede-dader R. (dan 19). De Hengeloër zou een gokschuld hebben. Een toegewezen vordering van het slachtoffer zou aflossen bij schuldeisers bemoeilijken. R.’s toenmalige advocaat David Nieuwenhuis ‘kan zich daar niks bij voorstellen’. Uit het dossier bleek niets van gokschulden, zegt de raadsman desgevraagd.

Ruisstrategie

In het decembernummer van Opportuun, het magazine van het Openbaar Ministerie, legt officier van justitie Karel de Valk uit waarom het een jaar heeft geduurd voor de ‘Pieten’ worden opgepakt. Het rechercheteam kiest de ruisstrategie. In de aanloop naar de volgende Sinterklaas worden in tv-opsporingsprogramma’s overvalbeelden van de beveiligingscamera vertoond én is een interview met Diana te zien. Ze maakt indruk. ‘Ik wil een keer met hem ruilen. (...) Hoe het is om te leven als een slak, terwijl je altijd een haas was’, zegt ze. Aangrijpend. Telefoons van potentiële verdachten en betrokkenen worden afgeluisterd, om te horen of ‘reuring’ - ruis - ontstaat.

De opzet slaagt. Een anonieme tipgever noemt A. Hij zou spijt hebben van zijn gruweldaad. Uiteindelijk, ook na klassiek recherchewerk, worden de verdachten aangehouden. De Irakees kan Diana’s interview niet afkijken, zegt hij in de strafzitting. Huilend vraagt hij om een gesprek met haar.

Zij ontmoet hem. ,,Diana zocht A. op in de gevangenis. Ze geloofde dat hij oprecht spijt had. Hij zei dat hij niet zo hard had moeten slaan. Maar wat had ze daar aan?’’ René Kruis kent het antwoord.

Hengelo e.o.