Volledig scherm
Zenderen 20180310 Opschoondag in Kloostergaarde. © Reinier van Willigen

Sortimentstuin Zenderen krijgt iets van oude glorie terug

ZENDEREN - De sortimentstuin van de Kloostergaarde is zaterdag stevig onderhanden genomen tijdens de landelijke activiteitendag NL Doet. 

Onder leiding van Frank van Dam van de beheersstichting van de tuin, hebben 15 vrijwilligers de hele dag gesnoeid en geruimd. Het doet de 90-jarige de Arie Tilet goed te weten dat de Kloostergaarde iets van zijn oude glorie terugkrijgt. ,,De laatste jaren is de tuin niet onderhouden. Daardoor is de diversiteit verdrongen. Veel begroeiing is afgestorven. Dat is jammer", vertelt Karmeliet Tilet, die even verderop in het klooster woont en deze zaterdagmorgen de werkzaamheden vastlegt met zijn camera.

De verloedering van de tuin was niet alleen Tilet een doorn in het oog. Meerdere liefhebbers, die de oorspronkelijke biodiversiteit van de oude kloostertuin op waarde wisten te schatten, zagen de teloorgang van deze unieke plek met lede ogen aan.

Steun

Daarom richtten ze vorig jaar de stichting op en voorzitter Frank van Dam prijst zich nog alle dagen gelukkig dat het zover mocht komen en dat de stichting op de steun kan rekenen van veel al dan niet commerciële partijen.

Landschapsarchitecten Irma te Kiefte en André Bijkerk hebben voor de Stichting Invulling Stad & Landschap (SISL) een beheersplan opgesteld en Gees Kuit maakte het businessplan. ,,En daar zijn we mee aan de slag gegaan, geholpen door vele enthousiaste ondernemers en particulieren. Het is mooi dat op een dag als vandaag 15 mensen bereid zijn te helpen in het kader van NL Doet."

Vroegbloeier

De vroegbloeier eist begin maart de aandacht op en een twintigtal naambordjes geeft aan om welke planten het gaat. ,,Vorig jaar zijn voor NL Doet door vrijwilliger 20 van die bordjes gemaakt en geplaatst. In het jaar dat de stichting nu bestaat is er veel gebeurd", merkt Van Dam op. Maar er is nog een lange weg te gaan. 

Van de foto's van Karmeliet Tilet is een kalender samengesteld die een beeld geeft van de situatie op dit moment. ,,Er stonden ooit meer dan 500 verschillende soorten. Het bijzondere daarvan is van één plant hier in soms wel vijf variaties groeide. Omdat er niet is onderhouden en de sterke begroeiing andere heeft overwoekerd is daarvan veel verloren gegaan."

Van Dam denkt en hoopt na de komende twee edities NL Doet en met alle tussenliggende werkzaamheden het einddoel in zicht komt. ,,Als we de steun blijven krijgen die we tot nu toe hebben ontvangen, moet dat lukken." De kalender met foto's van Tilet is voor 10,-- euro in het naastgelegen theehuis te koop. De opbrengst van de verkoop gaat naar het herstel van de tuin.

Hengelo e.o.