Volledig scherm
Willemien Nijman (derde van rechts) onthult de sofa te midden van vrijwilligers en bewoners. Foto: Emiel Muijderman

Speciale sofa in Zenderen leidt tot nieuwe vriendschappen

ZENDEREN - Het is de derde social sofa in de gemeente Borne. Maar de mozaïekbank die donderdagmiddag werd onthuld in de Kloostergaarde bij theehuis De Karmeliet, is nog wel meer dan dat. „Het is een super social sofa”, vindt Willemien Nijman.

Zij is de initiatiefnemer van KunstZinnige Zaken. De stichting werd vier jaar geleden opgericht met als doel om kunstwerken te realiseren. Niet alleen om Borne te verfraaien, maar vooral om mensen bij elkaar te brengen die elkaar niet kennen en samen het kunstwerk maken. Dat leidde al tot het plaatsen van twee mozaïekbankjes in ’t Hof van Borne en in het plantsoen aan de Pellenhof in Oud-Borne.

50 klussers
Dat waren al mooie processen, maar die voor de Kloostergaarde was helemaal bijzonder. Bijna vijftig mensen werkten er bijna een jaar aan. Het merendeel bewoners van het AZC Azelo, waar Nijman werkzaam is.

Nieuwe vriendschappen
Dat leidde niet alleen tot een prachtige bank, maar ook tot nieuwe vriendschappen. „Zoals tussen een Afghaanse vrouw en een inwoonster van Zenderen, die al een paar keer bij elkaar thee zijn wezen drinken”, vertelt Nijman. „Prachtig toch?”

De bank werd mede mogelijk gemaakt door de Groene Poort Overijssel, de gemeente Borne en Te Kiefte Architecten.

Hengelo e.o.