Volledig scherm
© Annina Romita

Spelen van toen, ook nu nog leuk in Borne

BORNE - Het springkussen naast de parkeerplaats hangt helemaal scheef van de hoeveelheid kinderen die er in zitten. Met een hoop geraas stort iets verderop een piramide van opeen gestapelde blikken ineen. Overal op het plein bij het kulturhus krioelen kinderen met oma’s, opa’s of één van de ouders.


Een moeder houdt een plak koek vast, zodat haar dochter deze in haar mond weet te wurmen. Ernaast krijgt Niels (10 jaar) het op eigen kracht voor elkaar. „In één keer”, roept Turan (5), als hij de spijker die onder zijn broek bungelt in de hals van een fles weet te mikken. „Er was een tijd dat ik het kon”, verzucht Eline, die in gevecht is met haar diabolo. Als het even later toch lukt, grijnst ze breed.

Kinderboekenweek

‘Voor altijd jong’ is het thema van de Kinderboekenweek, die gisteren begon. Voor de bibliotheek aanleiding om in en om het kulturhus spelletjes van toen te houden, waar opa’s en oma’s zich jong kunnen voelen, samen met hun kleinkinderen.
Koek happen, blik werpen, sjoelen, boter, kaas en eieren. Zelfs de hapjes waren decennia geleden al populair: pannenkoek en popcorn. Voor de oudere generaties een feest der herkenning, voor de kinderen een leuke middag.

Ren je Rot

Ook werd gestreden om kleine prijsjes. Ren je Rot: ook voor de moeders langs de kant jeugdsentiment. Alle deelnemertjes moesten zo snel mogelijk naar het vak waar het juiste antwoord op de vraag was. Enkele kleintjes kregen hulp van mama, die het stiekem influisterde. Anderen hielden in de gaten waar de meeste kinderen stonden. Matz van twee draafde er achteraan. Tot vermaak van de toeschouwers. Maar de prijsjes gingen aan zijn neus voorbij.

Volledig scherm
© Annina Romita
Volledig scherm
© Annina Romita

Hengelo e.o.