Het verplaatste en gerestaureerde ‘Spookhuis’ van Hertme.
Volledig scherm
Het verplaatste en gerestaureerde ‘Spookhuis’ van Hertme. © Carlo ter Ellen DTCT

Spookhuis Hertme blijft rijksmonument

BORNE Het ‘Spookhuis’ van Hertme blijft een rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) vindt dat de verplaatsing van ’t Oude Groothuys naar het openluchttheater in Hertme zo zorgvuldig is gebeurd, dat het nog steeds de beschermde status verdient.

„Hier zijn we ontzettend blij mee”, zegt wethouder Herman Mulder van de gemeente Borne, „het geeft aan hoe goed de verplaatsing en restauratie is uitgevoerd.” 

Het pand dateert uit de zestiende eeuw en fungeerde als schuilkerk voor de katholieken.  Ongewenste buitenstaanders werden volgens de overlevering op afstand gehouden door kerkgangers die zich als spook verkleedden. 

De verplaatsing van een  oud en bijzonder pand betekent meestal dat het de beschermde status van rijksmonument daarmee verliest. Niet in Hertme, waar zeer precies en met oude materialen en technieken het pand na verplaatsing is opgeknapt.

Het ‘Spookhuis’ wordt  ingericht als dorpshuis voor culturele activiteiten in Hertme. Voorzitter Herman Hullegie van de stichting Theater en Cultuur Hertme noemt de hernieuwde erkenning van de status de ‘kers op de taart’ van de verplaatsing en opknap. In de toekomst kunnen daardoor onderhoud en renovaties op rijkssubsidies blijven rekenen. 

Hengelo e.o.