Volledig scherm
© Annina Romita

Staatsraad is verbaasd over Borne

DEN HAAG/BORNE - Opnieuw dient bij de Raad van State de kwestie Katgert. Trad de gemeente terecht en correct binnen? „Vier agenten sprongen over het hek en joegen kinderen angst aan.”

Dwangbevel
Pure pesterij en grove intimidatie. Zo ervoer de familie Katgert het onder dwang binnendringen van de politie en gemeenteambtenaren in een tot woonverblijf verbouwde schuur aan de Burenweg in Borne. Zorgvuldig, uitgebalanceerd handhavingsbeleid, zo duidde de gemeentewoordvoerder maandag bij de Raad van State het dwangbevel voor de tot bijwoning verbouwde schuur bij de hoofdwoning van Katgert. De familie bestaat uit moeder, kinderen en kleinkinderen. Volgens Dirk-Jan Katgert bestond er geen enkele reden voor de gemeente om op 19 september 2015 met een dwangbevel de bijwoning binnen te dringen. Immers, de gemeente wist al sinds 2009 dat het bijgebouw bij de hoofdwoning door de familie als ‘onzelfstandig woonverblijf’ werd gebruikt.

Onverklaarbaar
Rechter en staatsraad P. van der Beek-Gillissen vond het optreden van de gemeente ook onverklaarbaar. „Zelfs in 2013 heeft onze onafhankelijke onderzoeker, de STAB, nog vastgesteld dat er woonvoorzieningen in het gebouw zaten. Wat wilde Borne dan nog meer weten?” Het antwoord was een verhaal dat Borne een handhavingsprocedure tegen het bewonen van het bijgebouw wilde beginnen en dat ze daarvoor alle feiten op een rijtje wilde hebben. „Bij handhaving gaan we erg zorgvuldig te werk en we moeten dan alle informatie hebben over hoe het pand wordt bewoond en door wie.”

Gemeente
Katgert zei dat de gemeente helemaal niet zorgvuldig te werk gaat. „De gemeente heeft ook al de bestemming zo gewijzigd dat onze woning weg moet. We liggen te dicht bij de spoorlijn. Maar dat wist de gemeente in 1994 ook al, toen we een bouwvergunning kregen. Het enige dat de gemeente wil, is ons daar wegpesten, zodat ze ons niet hoeft uit te kopen. Borne stapelt fout op fout en in plaats van dat ze dat erkennen, proberen ze ons het leven zuur te maken. Het is toch niet normaal dat wij onze kinderen moeten uitleggen dat wij niets fout hebben gedaan?

Gewonnen
De raadslieden van Katgert merkten nog op dat zij al vijf keer bij de Raad van State zijn geweest en vijf keer hebben gewonnen. En binnenkort staat het hoger beroep tegen de handhavingsprocedure op de agenda. In die zaak tikte de rechtbank eerder de gemeente al op de vingers.

Opgeven
Katgert zei niet op te zullen geven voor de gemeente haar ongelijk wel moet toegeven. „Ik kan geen kant op, ik steek al mijn geld in het vechten tegen de gemeente. Mij roken ze niet uit, zoals ze bij anderen wel doen.”

Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Hengelo e.o.