Volledig scherm
© Frans Nikkels

Stevige kritiek op speelverbod kunstgras in Borne

BORNE - Het verbod van de BLOS om jeugd op kunstgras te laten sporten, was niet rechtsgeldig en ondoordacht, vindt beheersstichting Twickelerblok.

Bevoegdheid
De Bestuurscommissie Lichamelijke Opvoeding en Sport (BLOS) heeft niet de bevoegdheid om een speelverbod voor kunstgras op te leggen, vindt de beheersstichting van de accommodatie aan de Twickelerblokweg. Voor zo’n verbod had in de algemene huurvoorwaarden of in de gebruikersovereenkomst een bepaling moeten staan en die is er niet. Ook nadat de stichting de gemeente en de BLOS daarop had gewezen, hielden beiden vast aan het besluit.

Zonder overleg
De beheersstichting is niet te spreken over het verbod en al helemaal niet over de manier waarop dit tot stand is gekomen. Dat gebeurde zonder overleg met de sportverenigingen, stelt voorzitter Fons Lohuis. Volgens hem durfden de sportverenigingen niet te protesteren uit angst dat hun relatie met de BLOS en de gemeente onder druk komt te staan. De verenigingen werden wel opgezadeld ‘met veel extra organisatorisch gedoe’.

Verder is 30.000 euro gemeenschapsgeld uitgetrokken voor noodmaatregelen als tijdelijke verlichting bij de natuurgrasvelden, is wellicht schade ontstaan aan dat natuurgras en hebben clubs mogelijk te kampen met inkomstenderving, aldus Lohuis.

Rugdekking
De voorzitter van de beheersstichting accommodatie Twickelerblok vraagt zich af waarom het college de BLOS heeft gesteund in het besluit, zelfs nadat zijn organisatie de rechtsgeldigheid ervan betwistte. Het college deed dit verwijzend naar het instellingsbesluit, maar dat regelt alleen de relatie tussen het college en de BLOS, niet tussen de BLOS en de verenigingen, zo verklaart hij. Lohuis vraagt zich af of dit was bedoeld ‘om de wethouder rugdekking te geven’.

Onnodig
De voorzitter concludeert dat de 30.000 euro niet nodig waren geweest als men de fout direct had erkend en het besluit had herroepen. Hij stelt vervolgens: „De verhouding tussen het college, de BLOS, de gemeenteraad en de verenigingen is aan herijking toe. Wie heeft welke rol en hoe is die rol geregeld.” Hij wil deze vragen in elk geval aan de orde stellen wanneer de verenigingen en de gemeente in gesprek gaan over een mogelijk sportbedrijf.

Wethouder Martin Velten is snel klaar met de kritiek. Volgens hem is, nadat Lohuis aan de bel trok over de rechtsgeldigheid, door de juridische afdeling van de gemeente bekeken of dit inderdaad het geval was. Die concludeerde van niet.

Testen
Verder waren er verschillende berichten elders in het land waar bleek dat rubberkorrels veel meer giftige PAK’s bevatten dan de gecertificeerde korrels. Voor Borne alle reden het ongecertificeerde eerst te laten testen.

Hengelo e.o.