Volledig scherm
Voorheen kregen de kinderen van de Stichting Kids les in De Hooiberg. © Lenneke Lingmont

Stichting Kids Borne stopt in oktober

BORNE Na vijftien jaar houdt Stichting Kids op te bestaan. „We hadden te maken met een neerwaartse tendens.”


De stichting biedt sinds 2001 onderwijs en therapie ineen voor kinderen en jongvolwassenen met een beperking. In betere tijden had de stichting 18 leerlingen die ook zorg gekregen en dit alles werd betaald uit het persoonsgebonden budget (pgb). Nu zijn er nog maar acht leerlingen, waarvan de ouders maar een uur of een dagdeel de combinatie onderwijs en zorg afnemen.
De toekomst ziet er niet rooskleurig uit, ondanks diverse sponsors en de ambassadeursrol van Jan van Halst, directeur van FC Twente. Op jaarbasis is minimaal 40.000 euro nodig om de begroting sluitend te krijgen. Geld dat wordt besteed aan het salaris van de Hongaarse Elizabeth Hudu, die de leerlingen begeleidt in de klas en in de gezinssituatie thuis, en aan huur van een ruimte in de Beekparkschool en verzekeringen.
„We hadden te maken met een neerwaartse tendens”, zegt Marinanne Ellenbroek, penningmeester van de stichting. „Dat was het gevolg van een reeks van dingen. Er verandert veel in de zorg. Er zijn meer mogelijkheden gekomen in de aanpak van revalidatie bijvoorbeeld.”

Eenmaal

„Ouders kunnen zo’n pgb maar eenmaal uitgeven. Steeds minder werd bij ons ingekocht. Dat is jammer, want wij bieden een integrale aanpak voor kinderen en jong volwassenen met een beperking. Een holistische aanpak, waarbij leren en therapie door elkaar heen lopen. Daar is geen echt alternatief voor in Twente. Maar met acht leerlingen krijg je geen exploitatie rond. Er is geen perspectief op groei, op méér aanmeldingen. De sponsoring liep ook fors terug.”

Toveren

Ambassadeur Jan van Halst is vorige week geïnformeerd over het besluit van het stichtingsbestuur om per 1 oktober te stoppen. „Jan heeft zijn best gedaan om ons te helpen, maar hij kan ook niet toveren”, aldus Marianne Ellenbroek. „Als we nu onze kop in het zand steken, kunnen we straks onze verplichtingen niet meer nakomen. Dat willen we niet, dan zouden we de goede naam van de stichting te grabbel gooien. We willen dit verhaal op koninklijke wijze afsluiten.”
„Je zou misschien ook kunnen zeggen, dat we slachtoffer zijn geworden van ons eigen succes. Kinderen hebben baat gehad bij onze aanpak en zijn daarom uitgestroomd.”
Elizabeth Hudu wil uit eigen initiatief, nog wel proberen of het werk dat zij doet binnen de stichting kan worden voortgezet. Zij wil verder onder de naam Stichting Kids Vooruit. Marianne Ellenbroek zegt daarover: „Dat staat los van wat wij doen. Het zou dan gaan om een geheel nieuwe stichting met een heel nieuw bestuur. Elizabeth wil kijken of ze het voor elkaar kan krijgen om deze nieuwe stichting levensvatbaar te maken. Ik snap dat wel. Het is haar werk en haar aanpak.”

Hengelo e.o.