Windmolens in Aalten
Volledig scherm
Windmolens in Aalten © Frans Nikkels

Tripje naar Aaltense windmolens verhelderend voor Bornenaren

BORNE - Verhelderend: dat was de conclusie na het bezoek van een groep wijkbewoners van het Letterveld in Borne aan een windmolenpark in het buitengebied van het Gelderse Aalten. Aanleiding voor de trip was de toenemende negatieve sfeer in de wijk rond het plan van agrarisch ondernemer Kristen om twee windmolens te plaatsen bij Knooppunt Buren, op steenworp afstand van het Letterveld.

Na het bezoek in Aalten blijkt de weerstand flink afgenomen. "We zijn blij dat we dit hebben gedaan", zegt Leny Zomer, van de wijkraad. "Nu iedereen met eigen ogen heeft gezien en met eigen oren heeft gehoord wat het is om in de buurt van windmolens te wonen, zijn de meeste meegereisde wijkbewoners ineens veel positiever gestemd."

Windmolenpark

In het buitengebied van Aalten participeren elf agrarische ondernemers in een VOF die 10 jaar geleden een windmolenpark heeft aangelegd en in totaal 16 megawatt stroom produceert. Het verkeer veel verderop, op de provinciale weg door de Achterhoek, maakt meer herrie dan de zwierende molenbladen.

Dat geldt eveneens voor de schelle knallen in het schietbos aan het einde van de binnenweg. En tijdens een wandeling langs een deel van de acht draaiende molens, vragen de meeste aanwezigen zich af waar ze zich nou eigenlijk zo druk om maken.

Klein kwartiertje

Bij de familie Uenk aan de Prinsendijk zijn ze er al helemaal aan gewend en dat probeerde het echtpaar de bezoekers uit Borne duidelijk te maken. Slagschaduw is een ding, maar het gaat per dag om amper een kwartier. En van het geluid hebben ze nog nooit last gehad. "Als de populieren vol blad staan, hoor je die beter dan de windmolens", benadrukt Maarten Uenk nog eens.

Hengelo e.o.