Volledig scherm
Ali Smit stelt zondag haar tuin aan de Grotestraat 50 in Borne open voor publiek. Tuinliefhebbers kunnen er tussen 10.00 en 17.00 uur terecht. © Frans Nikkels

Tuinen kijken in Borne, Hengelo en Zenderen

BORNE - Meedoen aan open tuinendagen leek Ali en Bertus Smit aanvankelijk niets. Totdat ze zelf eens elders met veel plezier een kijkje namen. Nu tonen ze al voor het derde jaar drommen tuinliefhebbers hun groene paradijs.

Acht jaar geleden kwam Bertus Smit bij een stratenmaker in Borne. ,,Die woonde in een klein oud huis met daarachter een weiland. Hij wilde het verkopen. Ik zag direct de mogelijkheden." Ook echtgenote Ali was enthousiast, waarna het stel Hengelo snel verruilde voor Borne. Het huis aan de Grotestraat 50 werd verbouwd, en de tuin in etappes ingericht.

Hobby

De Smits maakten meteen van tuinieren hun hobby.  Elke dag wordt wel even buiten gewerkt. Dat varieert van een uurtje wieden tot een halve dag stevig hakken en zagen. ,,Een tuin is nooit af", vertelt Ali. ,,Je blijft veranderen en aanpassen. Dat komt deels door de inspiratie die we elders opdoen. Dat is een belangrijke reden voor ons om lid te worden van Groei & Bloei."

Ali kijkt uit naar zondag, als ze meedoet aan de open tuinendag. ,,Bezoekers reageren altijd heel leuk. Je deelt natuurlijk dezelfde passie voor tuinieren." Dat ze slechts een dag open zijn heeft een reden: ,,Zaterdag maken we zelf een rondje langs open tuinen." 

Rondleiding

Zaterdag en zondag stellen 15 leden van Groei & Bloei Hengelo e.o. hun tuinen open voor publiek. De deelnemers staan op de website hengelo.groei.nl. Kloostergaarde, Hertmerweg 49, Zenderen houdt zondag om 14.00 uur een rondleiding door tuin- en landschapsarchitect André Bijkerk. Het vertrek is vanaf theehuis De Karmeliet. 

Hengelo e.o.