Volledig scherm
© Christian van der Meij

TV Smash Borne op duurzame toer met ledmasten

BORNE - De spelers zijn lyrisch over de zee van licht die bij het invallen van de schemer over de negen banen van TV Smash valt. Bij de tennisclub aan de Twickelerblokweg in Borne worden de bannen tegenwoordig verlicht met ledverlichting.

Vorige week is het project afgerond met de installatie van de laatste zes banen en daarmee gaat de penningmeester de komende jaren veel geld besparen op de stroomrekening. Voorzitter August ten Berge laat weten dat uit de eerste berekeningen blijkt dat Smash de hele installatie in zeven jaar heeft terugverdiend. ,,En het mooie van ledverlichting van deze kwaliteit is dat het tientallen jaren meegaat. De afschrijving durven we dan ook gerust over dertig jaar uit te smeren.”

Zuinig

De nieuwe verlichting is zuinig in vergelijking met de oude gasontladingslampen die bij ontsteking bovendien een enorme piekbelasting hadden. ,,Als we de schakelaars nu omzetten zijn alle negen banen binnen 30 seconden goed verlicht. Ook is de lichtkwaliteit vele malen beter”, benadrukt Ten Berge. ,,De eerste drie banen waren eerder dit jaar al voorzien van ledverlichting en de trainingen zijn meteen verhuisd van de banen vier tot en met zes naar deze eerste drie banen. En heb je moeite met het bepalen van diepte bij kunstlicht, dat is met ledverlichting niet meer aan de orde.”

Duurzaamheid

Het zijn allemaal mooie voordelen. Maar uiteindelijk gaat het om het verlagen van de maandelijkse stroomrekening. ,,We vinden het belangrijk dat we als Smash een vereniging zijn die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en we bieden bovendien innoverende bedrijven de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.” Smash wist de weg via een lid van de club snel te vinden naar zo’n innovatief bedrijf. LED Novate uit Vasse leverde het lichtplan. ,,Het is niet relevant om bedragen te noemen, omdat elke situatie anders is. Behalve de zogeheten Subsidieregeling Energiebesparing en Verduurzaming Sportaccommodaties is het project verder uit eigen middelen bekostigd.” Ten Berge gaat de Sportkoepel Borne voorstellen één van de volgende vergaderingen bij Smash te houden. ,,We willen graag een voorbeeldfunctie vervullen in de hoop dat meer verenigingen op ledverlichting overgaan. Voor Smash is dit in elk geval een mooie mijlpaal in de verenigingshistorie.”

Hengelo e.o.