Een jongeman met het Syndroom van Down.
Volledig scherm
Een jongeman met het Syndroom van Down. © Getty Images/iStockphoto

Twentse instelling opent telefoonlijn voor mensen met verstandelijke beperking: ‘Voor een praatje’

BORNE - Het coronavirus is extra vervelend voor mensen met een verstandelijke beperking. Bewoners van instellingen mogen geen bezoek meer ontvangen en gaan ook zelf niet op bezoek. „Dat is voor deze groep heel heftig.” Maar door een initiatief van Aveleijn kunnen deze mensen tóch in contact komen met anderen.

De Twentse zorginstelling, met hoofdkantoor in Borne, opende dinsdag de Telefoonleijn. Een telefoonlijn waar mensen met een verstandelijke beperking naartoe kunnen bellen op momenten dat zij zich even eenzaam voelen, of met een vraag worstelen.

‘Afgekeken’ van ouderenzorg

Quote

Dat je uit moet leggen aan cliënten dat ze hun locatie niet mogen verlaten, is al lastig. En vervolgens zeggen dat ze geen bezoek mogen ontvangen... Dat is helemaal moeilijk

Ellen van Heek, Aveleijn

„We zagen het de laatste dagen al ontstaan in de ouderenzorg: telefoonlijnen waar senioren naar toe kunnen bellen voor een praatje. Volgens mij zijn wij in onze sector de eerste van Nederland met zo’n nummer”, zegt Ellen van Heek van Aveleijn.

Brancheorganisatie VGN kondigde maandag een nieuwe bezoekregeling af voor de gehandicaptenzorg. Bezoekmomenten zijn drastisch ingeperkt. Bezoek ontvangen of op bezoek gaan is bijna niet meer mogelijk. 

„Dat is heel heftig voor deze doelgroep”, zegt Van Heek. „Dat je uit moet leggen aan cliënten dat ze hun locatie niet mogen verlaten, is al lastig. En vervolgens zeggen dat ze geen bezoek mogen ontvangen... Dat is helemaal moeilijk.”

Voor gezelligheid of een vraag

En toen bedacht Aveleijn de Telefoonleijn. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen dagelijks tussen 10.00 en 16.00 uur bellen naar telefoonnummer 074-2651168. 

„Voor een moment van gezelligheid, maar ook als ze met vragen zitten. Tenzij het zorgvragen zijn, die kunnen ze stellen aan hun begeleider”, aldus Van Heek. „Ook hebben we tips voor thuisactiviteiten, zoals knutseltips en suggesties voor spelletjes. En het nummer is er niet alleen voor cliënten van Aveleijn, hè. Iedereen die een verstandelijke beperking heeft, mag bellen.”

Belteam paraat

De Telefoonleijn wordt bemand door medewerkers van Aveleijn Bureau Evenementen. Van Heek: „Evenementen mogen voorlopig niet worden georganiseerd, dus deze collega’s kunnen voorlopig de telefoongesprekken aannemen. In totaal zijn dat zeven of acht collega’s. Mocht het druk worden, dan hebben we een achtervang. Medewerkers van de dagbesteding kunnen bijspringen en we hebben een pool van liefst 900 vrijwilligers die graag willen helpen.”

Ellen van Heek.
Volledig scherm
Ellen van Heek. © Marlie Koggel

Hengelo e.o.