Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Twickel Borne: nieuw maar toch ook oud

Het geraamte is hetzelfde, maar voor de rest is niets gelijk gebleven. Twickel College Borne aan de Welemanstraat heeft een transformatie ondergaan. Wie niet beter weet, denkt in nieuwbouw te lopen. Moderne, speels vormgegeven nieuwbouw in vrolijke kleuren. Met een knipoog naar het verleden.

door Loes Geerdink
De hoofdingang is voortaan aan de Welemanstraat. Daar komen de toekomstige brugklassers vwo-, havo- en vmbo t/k-leerlingen en de scholieren van de vrije school het gebouw binnen. Ze stuiten meteen op ‘het schip’, een eclipsvormige binnenruimte, waar wc’s, kluisjes en uitgiftepunt zijn ondergebracht. Links en rechts van de brede gang de praktijklokalen: tekenen, handvaardigheid, techniek, natuur- en scheikunde en biologie.

Terrarium

Het laatste lokaal is voorzien van een groot terrarium in de wand naar de gang. Op maat gemaakt voor de Baardagamen, wandelende takken en overige koudbloedigen. Met een klim- en klauterparadijsje uit purschuim gecreëerd en in woestijntinten uitgevoerd.

Kleurvlakken

De vloeren zijn gekleurd in warme tinten, de wanden wit geschilderd met aan twee zijden van de lokalen een groot gekleurd vlak. Iets dat volgens Renée Overbeek van Flex Facility, dat de inrichting verzorgt, in alle Carmelscholen terug zal keren, zij het elk met een eigen kleurenpalet. De verdere inrichting wordt de komende weken aangeleverd: de zuurkast, tafels, stoelen en kasten.

Gymnastieklokaal

Voorbij het schip de aula, met podium dat aan de andere zijde met een trapje naar het muzieklokaal leidt. Aan de zijkant twee geluidsgeïsoleerde oefenkamers. Links van de aula het gymnastieklokaal, als enige nog niet opgeleverd, maar de paarse vloer bij de kleedruimte en dito tegeltjes in de wasruimte geven een indicatie van het gebruikte kleurschema.

Vale groentinten

Rechtsaf de vleugel met theorielokalen en administratieve ruimten. Elke verdieping met zijn eigen tinten. Beneden vale groentinten, zoals in de jaren 70 gebruikelijk. Net als het gemarmerde linoleum op de vloeren, in bijpassende kleur. Korte schuine wanden aan de kant van de gang geven een speels effect. De eerste verdieping is uitgevoerd in roze met blauw. De lange klaslokalen ook met een schuine wand. Op de bovenste etage overheersen de zonnige gele, oranje en rode tinten. Hier zijn de wanden met de gang alle voorzien van een bolling voor een extra speels effect. Hetzelfde als voorheen: de natuurstenen trappen. Niks aan veranderd, behalve de houten kast rond de trapleuningen. Het centrale trappenhuis is juist weer voorzien van een moderne glazen liftschacht, voor een speels contrast.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Hengelo e.o.