Ultraloper Jan Albert Lantink uit Borne eerder dit jaar in actie in Berlijn.
Volledig scherm
Ultraloper Jan Albert Lantink uit Borne eerder dit jaar in actie in Berlijn. © Karin de Vries

Ultraloper Lantink uit Borne schrijft historie

BORNE - Ultraloper Jan Albert Lantink heeft het wereldrecord bij de mannen 60-plus op de 100 mijl verbeterd. Dat deed de 61-jarige inwoner van Borne zaterdag tijdens Taubertal-loop in Duitsland.

Na zijn snelle tijd op de 50 kilometer half september in Winschoten was dit het tweede wereldrecord van Lantink in drie weken tijd. Lantink legde de afstand over 160 kilometer door het Taubertal zaterdag af in 13.59.44 uur.

Record

Die prestatie ging meteen de wereld over, want daarmee kegelde hij het record van de legendarische ultraloper Cliff Young (1983) met 37 minuten omver. Het werd voor bijna onmogelijk gehouden dat de tijd van Young er ooit nog aan zou gaan. De in 2003 overleden aardappelboer uit Victoria zegevierde 36 jaar geleden geheel onverwacht in de ultramarathon van Sydney naar Melbourne, over 100 mijl.

Plaaggeest

De prestatie van Lantink was daarentegen wel gepland, laat de topfitte langeafstandloper na zijn geslaagde recordpoging weten. Zelfs een zeurende slijmbeursontsteking achter zijn rechter achillespees kon dat niet verhinderen. „Dat was de afgelopen weken mijn grootste plaaggeest. Maar we hebben het opgelost met fysiotherapie en een aangepaste schoen, gemaakt door een bevriende Turkse kleermaker. Hij heeft een deel van het hielstuk in mijn rechterschoen door elastiek vervangen. Dat werkte uitstekend.”

Erelijst

Lantink heeft nu meerdere wereldrecords in zijn bezit. Alleen records op een 100 kilometer gelopen, worden overigens door de internationale atletiekbond IAAF erkend. „Mijn record op de 50 kilometer van Winschoten is halverwege de 100 kilometer geklokt. Loop je zo’n wedstrijd uit, dan is dat record dus geldig.” Verder heeft Lantink naast een aantal nationale records ook nog wereldrecords staan bij de mannen van 55-plus op de 100 kilometer, en in de categorie mannen 60-plus op de 50 en 100 kilometer en de 100 mijl.

Eetpatroon

De veteraan lijkt met een veranderde trainingsaanpak en dito eetpatroon, gerelateerd aan het sportlichaam van een 60-jarige, in zijn tweede jeugd beland. Ofschoon ze hem in Duitsland liefkozend ‘der Alte’ noemen en met die benaming shirts voor hem bedrukten, heeft Lantink nog (loop)plannen genoeg voor de toekomst. Zo staat onder meer de Spartathlon op zijn verlanglijstje, de wereldberoemde Griekse ultraloop over 246 kilometer tussen Athene en Sparta.

Met dochters

Die liep hij ook al in 2009 en in 2010. „Maar destijds wel met een heel andere insteek dan nu de bedoeling is. Ik wil die loop graag als afscheid nog een keer samen met mijn dochters beleven. De jongste verblijft momenteel voor haar studie een jaar in Beijing. Meelopen is ook hun vurige wens. Ze zijn vaak mee geweest naar wedstrijden. Tijdens het WK 100 kilometer in Korea in 2006 maakten ze zelfs deel uit van het begeleidingsteam van de Nederlandse selectie ultralopers. De eindtijd is dan trouwens ondergeschikt, die Spartathlon moet vooral een onvergetelijke belevenis van ons samen worden.”

Hengelo e.o.