Volledig scherm
Ter illustratie. © Jan Ruland van den Brink

Varkensboer uit Zenderen zet voorlopig geen beesten buiten aan de kant van de buren

ZWOLLE/BORNE – Biologische varkenshouder Robert Kuiphuis in Zenderen zal voorlopig geen varkens op het erf laten lopen aan de kant van zijn naaste buren. Die toezegging deed hij bij de bestuursrechter in Zwolle, waar een kort geding tegen hem diende, aangespannen door zijn directe buren, de familie Hoedemaker. De afspraak geldt totdat de meervoudige kamer een uitspraak heeft gedaan, naar verwachting eind van de zomer.

Er is veel weerstand tegen de varkenshouderij net buiten de wijk Stroom Esch in Borne. Gevreesd wordt voor overlast door mest, stank en mindere luchtkwaliteit als de varkens buiten lopen. Voor de naaste buren komt daar nog bij dat ze paarden houden, die volgens hun zegsman milieudeskundige Marcel Middelkamp erg onrustig worden, met name door de aanwezigheid van een ‘dekbeer’. De paarden zijn angstig en niet of moeilijker te trainen. De perceelsgrens van de varkenshouder ligt op 32 meter afstand van de woning van de buren.

Vijftig zeugen

Tot begin dit jaar had Kuiphuis nog geen gebruik gemaakt van zijn vergunning voor het houden van vijfhonderd varkens. In januari zijn er echter vijftig zeugen gestald, die drachtig zijn. Inmiddels zijn er volgens de houder 23 biggetjes geboren, die voorlopig nog bij de moeder blijven. Middelkamp: ‘Er zijn al vijfhonderd beesten, alleen zitten die nog in de buik van de moeders. Maar met een of twee maanden lopen ze buiten.’

Uitbreiding

Vandaar dat hij namens de familie de voorlopige voorziening aanspande, in afwachting van de bodemprocedure voor de rechtbank die tegen de huidige vergunning loopt. Daar zegde de boer toe dat hij de beesten voorlopig alleen aan de Zuidkant buiten zal laten lopen, niet aan de kant van de familie Hoedemaker. Een toezegging waarmee Middelkamp voorlopig uit de voeten kan. Overigens loopt er bij de gemeente een handhavingsprocedure, omdat de zeugen die er zijn niet vallen in de categorie varkens waar de houder vergunning voor heeft. De varkensboer heeft inmiddels uitbreiding van de vergunning aangevraagd.

Hengelo e.o.