Volledig scherm
Het AZC in Azelo. © Rikkert Harink

Vechtpartij in azc Azelo blijft ‘duister’: vrijspraak

ALMELO/AZELO - De aanleiding en toedracht van een massale vechtpartij onder Nigerianen in het asielzoekerscentrum (azc) Azelo zijn zo onduidelijk, dat twee verdachten worden vrijgesproken.

Officier van justitie Pereira sprak van ‘een heftig incident’. Maar de aanklager kreeg op basis van de processen-verbaal en getuigenverklaringen in het dossier geen afdoende zicht op de aanleiding tot de knokpartij. Die speelde zich zondagavond 13 oktober vorig jaar af in het inmiddels gesloten vluchtelingenhonk.

Bewoonster wil geen seks

Als verdachten van het oproer onder bewoners merkte het Openbaar Ministerie Kingsley L. (33) en Prince I. (38), beiden uit Nigeria, aan. Zij zouden twee vrouwen hebben lastig gevallen. Volgens een van de Afrikaanse dames zou zij al twee weken zijn lastiggevallen. ‘Hij wilde seks met mij, maar ik wilde niets’, zei zij tegen een verbalisant. Toen een van beide verdachten opdringerig werd en haar in een lokale Nigeriaanse taal met de dood zou hebben bedreigd, zou een andere azc-bewoner haar hebben geholpen. Deze man zei een vuistslag tegen de keel hebben gekregen. Hij claimde 600 euro smartengeld voor de pijn.

Afrikanen verschijnen niet

De belaagde vrouw zei zich niet langer veilig te voelen in dit Twentse asielzoekerscentrum, citeerde de rechter uit het dossier. Zij verklaarde bang te zijn voor Kingsley, die in Afrika buschauffeur was, en voor Prince. Beide mannen verschenen deze dinsdag overigens niet voor de strafzitting voor de Almelose politierechter en werden bij verstek berecht.

In zijn requisitoir wees de officier erop dat twee vrouwen zeggen belaagd te zijn, ook seksueel, maar dat daar geen getuigen voor zijn. ,,Er is onvoldoende bewijs, dit dossier overtuigt me niet.’’ De aanklager vroeg de rechter beide Nigerianen vrij te spreken en de claim voor immateriële schadevergoeding af te wijzen. Rechter Meijer ging daar helemaal in mee. ,,Het is volstrekt onduidelijk wat er is gebeurd, er zijn vele losse eindjes.’’

Hengelo e.o.