Volledig scherm
Het aanbod varieert van koffiedik lezen tot reiki. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Veel interesse voor spirituele markt in Zenderen

ZENDEREN - Een parkeerplek vinden is bijna onmogelijk zaterdagmiddag, en ook alle gratis workshops zitten snel vol. Honderden belangstellenden, overwegend vrouwen, bezoeken de Body-Mind-Spiritmarkt.

Die spirituele beurs is dit jaar voor het eerst in De Zwanenhof, en dat pakt heel goed uit.

Warm bad

„Puur toeval dat we hier zijn terechtgekomen”, zegt organisator Laura Reymer van het Kulturhus Borne. „We houden al enige tijd deze markt, die inhaakt op de landelijke Maand van de Spiritualiteit. Voorgaande edities waren in het Kulturhus, maar daar is dit weekeinde geen ruimte vanwege het carnavalsgala. Dus zochten we een alternatief en kwamen snel uit bij De Zwanenhof. Echt een warm bad.”

Hoewel een enkele exposant afhaakte omdat De Zwanenhof minder laagdrempelig zou zijn, meldden andere standhouders zich juist aan vanwege dzee locatie. Voor Reymer staat al vast dat de volgende editie er eveneens wordt gehouden, „groter en voor heel Twente.”

Proberen

Volledig scherm
Meer aandacht is het thema van de spirituele markt. © Cees Elzenga / hetoog.nl

De bezoekers struinen langs tafels waar tientallen aanbieders van healing, numerologie, tarotkaarten lezen, ontspanningsmassage, aurafotografie, edelstenen en nog veel meer zich presenteren. De tien gratis workshops met thema’s als Energie voelen en ervaren, Maak jouw eigen mini-altaar, Kinderyoga en Verbinden in liefde zijn al ruim van tevoren volgeboekt.

Wie dat wil kan op een stoel of tafel plaatsnemen om een korte behandeling te ondergaan. Meestal tegen een vergoeding van 5 of 10 euro, en in een rumoerige omgeving waar iedereen toekijkt en langs loopt.

Tijdgeest

Volledig scherm
Tientallen standhouders presenteren zich in De Zwanenhof. © Cees Elzenga / hetoog.nl

„Geen probleem”, meent Jantine Leusink. De Haarlose levenskrachtcoach weet dat veel bezoekers prima in staat zijn zich even helemaal van de buitenwereld af te zonderen, zelfs in een drukke ruimte. Kwestie van oefening. Ook aan haar tafel kunnen gasten kennismaken met coaching.

Meditatie en mindfulness zijn al lang niet meer het domein van geitenwollensokkentypes. „Integendeel, veel mensen houden zich bezig met het innerlijk welbevinden. Dat is de tijdgeest. Er bestaat tegenwoordig echt behoefte aan leven vanuit het hart, en niet alleen vanuit het hoofd. Het hart biedt je zoveel meer ruimte. Het is bovendien belangrijk goed voor jezelf te zorgen, want dan kun je dat ook voor een ander doen.” Leusink volgde een opleiding tot levenskrachtcoach, nadat ze ernstig ziek werd. Ik was maatschappelijk werkster, kreeg borstkanker en een burn-out. Het roer moest om. Ik volgde een workshop en werd daar zó blij van, dat ik mij er verder in ging verdiepen. Nu help ik andere mensen en heb ik een eigen bedrijf. Dat had ik vroeger nooit kunnen bedenken.”

Volledig scherm
Trommels, klankschalen en kaarsen ontbreken niet. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Hengelo e.o.