Volledig scherm
© VARKENSINNOOD

Veetransport niet in de koele nacht, want dan slapen de keurmeesters

ZENDEREN – Keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) weigeren voor zes uur ‘s morgens aan het werk te gaan. Daardoor kunnen dieren tijdens deze hittegolf niet op de koelste uren van de dag worden vervoerd.  

Veehouder Arjan Bonthuis, ook voorzitter van LTO Zuid Twente, vindt het  “onbegrijpelijk” dat er geen oplossing wordt gevonden. Volgens hem zijn boeren, vervoerders en slachthuizen het er allemaal over eens dat nachtvervoer in het belang is van het dierenwelzijn. Om hittestress te voorkomen mogen de dieren niet vervoerd worden als het warmer is dan 27 graden. En dus willen alle betrokkenen graag uitwijken naar de koele nacht. Nu wordt er vanaf 6 uur 's morgens geslacht: volgens LTO moet dat naar 4 uur. Maar dat stuit op onwil van de KDS. De arbeidsvoorwaarden van de inspecteurs zeggen dat ze niet voor 6 uur ’s morgens aan het werk hoeven. 

Stallen te vol

Door die weigering van de KDS, onderdeel van internationaal keuringsbedrijf KIWA, stagneert de productie van varkensvlees.  Vanwege de warmte mogen er al minder varkens per vrachtwagen worden vervoerd en als er veel hete uren in een dag zitten kan er te weinig gereden worden om genoeg varkens af te voeren. Gevolg: de boeren kunnen hun dieren niet kwijt, de stallen raken te vol, terwijl de slachthuizen personeel naar huis moeten sturen omdat er niet genoeg wordt aangevoerd.

Dierenwelzijn

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), verantwoordelijk voor de inspecties op dierenwelzijn, zegt graag te willen meewerken aan een regeling. Maar volgens woordvoerster Paula de Jonge zit het probleem bij de  Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector. “Die voeren de inspecties in de slachthuizen uit en die hebben in de arbeidsvoorwaarden staan dat ze niet voor 6 uur beginnen..”

Bij KDS was maandagmiddag en dinsdagmorgen niemand bereikbaar voor commentaar.

Hengelo e.o.