Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Vindplaats Bornse mammoet Boris gemarkeerd

BORNE - Met een schofthoogte van 2,5 meter is het een oriëntatiepunt van formaat bij het bruggetje over de Bornschebeek, tussen de Stroom Eschvijver en bedrijvenparkje De Oostermaat. De vindplaats van mammoet Boris krijgt binnen afzienbare tijd een tweedimensionale weergave van het oerdier in cortenstaal. Of eigenlijk, omringd door cortenstaal, want het silhouet van de mammoet is juist leeg, met er omheen het metaal dat door de weersinvloeden een roestbruine (mammoet)kleur zal krijgen.


Het is de tweede Boris die in de maak is. Kunstenaar Patrick Josso ontwierp eerder een levensgroot exemplaar voor de beeldentuin achter het gemeentehuis. Maar, in gesprek met Frans Edelijn van de wijkvereniging Stroom Esch, was hij het met hem eens dat ook de vindplaats van de oudst bekende inwoner van Borne een eerbetoon aan het dier verdiende. Zodoende tekende hij ook voor het tweede ontwerp, dat gisteren officieel werd gepresenteerd bij de beek.
Deze tweede Boris wordt waarschijnlijk eerder gerealiseerd dan het driedimensionale exemplaar in het centrum. Met name omdat het prijskaartje voor realisatie vele malen lager is. De wijkvereniging neemt een kwart van de kosten voor haar rekening. Voor de overige kosten is een lijst aan instellingen voorhanden die worden benaderd om bij te dragen. Zoals het waterschap, dat in 1996 bij het aanbrengen van een damwand op de mammoetbeenderen stuitte.

Educatief medewerker Loes Schippers van museum TwentseWelle beschrijft hoe zij het eerste telefoontje naar het toenmalige Natuurmuseum aannam en hoe vervolgens het gebied vierkante meter voor vierkante meter is uitgekamd. Dat daarbij bijvoorbeeld ook kleine botjes uit de voeten terug zijn gevonden, maakt Boris heel bijzonder.
Schippers beschrijft hoe regelmatig botten van mammoeten uit de Noordzee worden opgevist. Dat was in de ijstijd, toen de zeespiegel veel lager lag, een grote vlakte vol mammoeten, wisenten, wolharige neushoorns en reuzeherten. Maar bij het smelten van het ijs liep de vlakte vol water, met alle zoogdieren er middenin. Zeldzaam zijn mammoetbotten daarom niet, wel de hoeveelheid botten die in Borne werd aangetroffen. Nog steeds maar 65 van de totaal 210 skeletdelen, maar wel het meest complete skelet van Nederland. „We hadden natuurlijk gehoopt op de schedel en de slagtanden, maar die zijn vermoedelijk met het water van de beek weggespoeld.”
Desalniettemin een skelet om trots op te zijn. En als het aan de echtgenote van Josso ligt, ook eentje die op de Bornse basisscholen veel aandacht krijgt. In Boris komen tenslotte de vroege geschiedenis van het dorp, de geologische aspecten van de ijstijd en kunst en cultuur samen. Op een bijzonder levensechte manier.

Hengelo e.o.