Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Vloeibaar scherm tegen vervuiling in Bornse Marktstraat

BORNE - Buizen worden aan de Marktstraat de grond in getrild, alsof het heipalen zijn. In De Aak gromt een generator.


Voor de tweede keer brengt Tauw een ‘vloeibaar scherm’ aan in de bodem, om grondwater met chloorhoudende koolwaterstoffen tegen te houden. Die vervuiling stamt uit de tijd dat er een machinefabriek stond op de hoek van de Oude Kerkstraat en de Marktstraat.

Kostbaar

Sanering van de grond is niet mogelijk, vanwege huizen die er staan. Eerder is grondwater met pompen gesaneerd, maar dat werd op den duur kostbaar. Het scherm blijkt een goed alternatief, waarbij omwonenden slechts enkele dagen in de drie jaar tijd overlast ervaren.

Bacteriën

Het scherm wordt geplaatst aan de kant waar het grondwater naartoe stroomt. Daar gaat vloeistof de grond in met nulwaardig ijzer en speciale bacteriën. Het ijzer breekt de koolwaterstoffen af tot onschadelijke producten. De bacteriën eten de reststoffen op, waarna het grondwater schoon verder kan.

Klus klaar

De injecties gebeuren aan de noordelijke rand van de Marktstraat, waar de verontreiniging wordt opgevangen. Ook in de Oude Kerkstraat wordt vloeistof in de grond gebracht. Vandaag moet de klus klaar zijn.

Hengelo e.o.