Op de foto: Annie ten Tije (zwarte jas), Liesbeth Hilgerink (roze jas), Roelie Geertsma (beige jas), Jose Koelen (grijze jas) en Mila Schlichter (witte jas).
Volledig scherm
Op de foto: Annie ten Tije (zwarte jas), Liesbeth Hilgerink (roze jas), Roelie Geertsma (beige jas), Jose Koelen (grijze jas) en Mila Schlichter (witte jas). © Emiel Muijderman

Vriendinnen echtpaar ketenen zich vast aan gemeentehuis in Borne om verzakt huis

BORNE - Vriendinnen van Thea Arendsen ketenen zich woensdagmiddag vast aan het gemeentehuis in Borne. Ze protesteren tegen de gemeente en ProRail, omdat deze partijen geen oplossing bieden voor Thea en haar man, Willy Moorman. Het echtpaar woont aan de Van Galenstraat 2 in Borne, direct aan het spoor. De woning is dooraderd met scheuren en is verzakt.


Wethouder Herman Mulder kwam naar buiten en heeft gesproken met de dames. Dagelijks rijden meer dan tweehonderd treinen over het spoor en dat is de oorzaak van de scheuren en de verzakking, volgens de familie Moorman. Tot op heden zijn de gemeente en ProRail niet bereid om een oplossing te bedenken, die ook voor het echtpaar haalbaar is. Vandaar dat de vriendinnen aandacht vragen bij het gemeentehuis.

Scheuren in de woning
'Het dreunt voor, achter, boven en onder. En het wordt alleen maar erger', aldus Willy en Thea over de vele treinen die voorbij komen. De treinen zijn volgens hen de oorzaak voor de scheuren in de woning. Direct achter het spoor legde de gemeente een retentievijver aan, dit zorgt voor het verzakken van de woning. Al vijf jaar vecht het echtpaar om hun recht te halen. Tot nu toe vergeefs. De vriendinnen zijn het beu en vragen daarom aandacht.

Geld speelt geen rol
'We zijn niet op geld uit. Echt niet. We willen gewoon een woning die heel is, die veilig is. Meer niet. Ik weet wel dat er mensen zijn die zeggen ‘dan had je maar niet aan het spoor moeten wonen’, maar zo makkelijk is het niet. Dit hadden we veertien jaar terug niet kunnen voorzien. Het spoor is ontzettend veel drukker geworden.’

Hengelo e.o.