Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

VVD Borne: ‘Als verbindingsweg niet doorgaat, dan ozb terugstorten’

BORNE Inwoners van Borne hebben jarenlang extra onroerende zaakbelasting (ozb) betaald om de toekomstige Verbindingsweg te financieren. Nu die weg er hoogstwaarschijnlijk niet komt, vindt de VVD-fractie dat de inwoners dat geld terug moeten krijgen. 

De coalitie, bestaande uit de fracties van CDA, Borne Nu en GB’90, heeft de aanleg van de Verbindingsweg met een ondertunneling als speerpunt van beleid in het coalitieakkoord opgenomen. Voor de financiering ervan hebben deze drie partijen besloten de kosten te dekken uit een extra jaarlijkse verhoging van 2 procent ozb. Burgers zouden daarmee een bijdrage leveren van in totaal 5,2 miljoen euro voor dit project. 

Westelijke randweg

Maar nu wijst alles erop dat het omstreden plan voor de aanleg van de verbindingsweg langs het bedrijventerrein De Molenkamp in de prullenbak verdwijnt. Een westelijke randweg om Zenderen is het alternatief. Die kan binnen een tijdsbestek van zeven jaar aangelegd worden, zo heeft het college te horen gekregen van de Provincie Overijssel. De verbindingsweg wordt daarmee overbodig, omdat het regionale verkeer dan wordt afgewikkeld via die nieuwe weg om Zenderen. 

„Inmiddels is de extra verhoging van de ozb nu vier jaar toegepast, voor een weg die geen enkele oplossing biedt voor de ernstige verkeersoverlast door  het regionale verkeer”, stellen Anka Jacobs en Leo Graafhuis van de VVD. 

Terug storten

„Nu de aanleg van de verbindingsweg wegvalt, vervalt ook de grondslag voor de extra verhoging van deze gemeentelijke belasting. Wij willen van het college weten of dit bereid is het extra geïnde geld terug te storten aan inwoners. En zo niet, waaraan gaat het college dit geld dan besteden?

Lesje leren

De VVD wil ook weten welke lering het college trekt uit het ‘debacle’ van de verbindingsweg, die inmiddels al een kleine 2 miljoen euro heeft gekost. 

Hengelo e.o.