Volledig scherm

Wat moet Geert Wilders met een brievenbus in Borne?

BORNE - Het is een groene brievenbus van kunststof, die aan de gevel is geschroefd. Daar kan de post in voor OnLiberty, het bedrijfje van Geert Wilders.

En voor de andere huurders, die met hun bedrijfje in het Business Center Twente aan de Grotestraat 64 in Borne zijn gevestigd.

Ook Agema in Borne
In dit gezelschap bevindt zich dus al twee jaar ook de privé-onderneming van de PVV-voorman. “Nee, wij zijn niet het postadres van Geert Wilders”, benadrukt eigenaar Barry van Hal (31) van het Business Center Twente. “Dat zou betekenen dat wij alleen de post in ontvangst nemen en doorsturen. De realiteit is dat op dit adres een aantal kleine ondernemingen officieel gevestigd is. En die ondernemers komen hier soms ook langs om hier te werken, want wij bieden flexibele werkplekken, vergader- en cursusruimte en postservice aan. Dat is ons concept. Nee, of Wilders hier ook soms langs komt dat zeg ik niet. Ik zeg überhaupt helemaal niets over mijn klanten.”

Dus ook niet over Fleur Agema, eveneens vooraanstaand PVV-kamerlid, die met haar bedrijfje FleurageMA ook officieel aan de Grotestraat in Borne is gevestigd.

Niet blij met aandacht
Van Hal is ‘helemaal niet blij’ met het feit dat zijn Business Center Twente nu in de publiciteit komt. “Ik heb er al opmerkingen van buren over gehad. Dat ze bang zijn voor trammelant nu dit bekend is. Daarom heb ik er helemaal geen belang bij geassocieerd te worden met welke klant dan ook. Ik bemoei me niet met politiek en religie, maar heb een bedrijf”, aldus Van Hal, die volgens het register van de Kamer van Koophandel zelf in de Duitse stad Kleve woont.

Uitgever van boeken
Wilders geeft met OnLiberty boeken uit van zichzelf en van auteurs waarvan hij de rechten heeft verworven, zo blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel. Het bedrijf is vernoemd naar het gelijknamige in 1859 verschenen boek van de Engelse auteur en filosoof Johan Stuart Mill. Een geliefd werk onder schrijvers en sprekers, die geregeld ageren tegen overheid den islam.

OnLiberty bestaat sinds 2010 en had aanvankelijk de Tweede Kamer als vestigingsadres. De Volkskrant meldde in juni 2011 dat Wilders had verzuimd zijn nevenactiviteit cq bijverdienste vast te leggen in de registers van de Tweede Kamer.

Niet op privé-adres
Hij deed dat toen alsnog en verhuisde OnLiberty naar een bedrijvenverzamelgebouw in Breda, om in 2014 in Borne te belanden. Als reden voor zijn keuze om zijn bedrijf elders te vestigingen, gaf Wilders destijds: “Inschrijving van een BV bij de Kamer van Koophandel vereist de opgaaf van een postadres en een bezoekadres. Uit veiligheidsoverwegingen kan echter mijn privé-adres niet worden opgegeven.”

Erg floreren doen de zaken overigens niet. De gedeponeerde jaarcijfers over 2014 laten bij OnLiberty een verlies van 7.500 euro zien. Er zat nog 8.600 euro in kas.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Hengelo e.o.