Volledig scherm
Wateroverlast als gevogl van de aanleg van fietssnelweg F35. © Annina Romita

Wateroverlast door fietssnelweg bij Bornse hovenier 'onder controle'

BORNE - Onderzoek door een extern bureau naar de wateroverlast door de aanleg van F35 is niet nodig. Doordat extra maatregelen zijn genomen, is de situatie nu onder controle.


Dat antwoorden B en W van Borne op vragen van raadslid Jan Kroon van Borne-Nu naar aanleiding van klachten van hovenier Hennie Nijhuis. Die vertelde in deze krant dat zijn tuin, die lager ligt dan de F35, sinds de aanleg van de fietssnelweg vrijwel altijd (te) nat is en zelfs regelmatig onderloopt.

Volgens het college waren de risico’s voor het hoveniersbedrijf aan de Europastraat vooraf wel bekend, omdat het ten opzichte van de F35 en het spoor in een soort kom ligt. Er zijn destijds ook wel preventieve maatregelen genomen, zoals het plaatsen van een band om het regenwater op te vangen en weg te laten lopen, drainage onder de weg en de aanleg van kolken.


Na de klachten van Nijhuis heeft de gemeente samen met de hovenier en de aannemer de zaak nog eens bekeken. Er zijn meerdere peilgaten geslagen. Daaruit zou blijken dat de gronwaterstand langs de F35 ter hoogte van Nijhuis’ perceel ‘enigszins verontrustend’ is, maar dat die bij het pand zelf ‘niet zorgwekkend genoemd kan worden’.

Wel bleek er bij de aansluiting van de F35 op de Ovonde een ‘lek’ zat, waardoor er water naar het perceel van Nijhuis stroomde. De aanleg van extra drainage, die water afvoert in de sloot achter het perceel, moet dat probleem oplossen, zo verwacht het college.

Hengelo e.o.