Volledig scherm
Initiatiefnemers Patrick Josso en Miriam Moleman met de kleine versie van Boris © Anke Jonathans

Weg is bijna vrij voor terugkeer van mammoet Boris

BORNE - Over een jaartje moet mammoet Boris terug zijn in Borne. Kunstenaar Patrick Josso en buurvrouw Miriam Moleman zetten zich al sinds 2014 in om een beeld van de oudst bekende bewoner van Borne in het dorp te realiseren. Het is de bedoeling Boris in de beeldentuin achter het gemeentehuis te plaatsen.


Josso heeft een schaalmodel gemaakt van de mammoet. Dat beeldje heeft ook de gemeente over de streep getrokken. Inmiddels is Borne de grootste financier: de helft van de kosten betaalt de gemeente. Voor het overige deel zijn al verschillende sponsoren gevonden, zowel in geld als in natura. Zo worden de voorbereidende werkzaamheden in het park uitgevoerd door dezelfde mannen van de Timmerhuisgroep, die indertijd op de botten van Boris stuitten bij graafwerkzaamheden in de Stroom Esch. In totaal gaat het project zo’n 25.000 euro kosten, op dit moment rest nog een gat van zo’n 3.000 euro. Daarvoor zoekt de Stichting Boris nog sponsoren.

Geen speelobject
De vervaardiging van het definitieve beeld gebeurt door kunstenares Saske van der Eerden, die veel grote beelden voor in de buitenruimte creëerde zoals ‘Haas’ in het Vondelpark en ‘Hartstocht’ in Enschede. Josso had het dier liefst zelf uitgevoerd, maar kan dit vanwege Parkinson niet meer. Boris wordt geen speelobject, maar er omheen worden natuurlijke speelobjecten geplaatst zodat een kindvriendelijke plek ontstaat in het parkje tussen De Koem, De Bolkshoek en de Aanslagsweg. Landschapsarchitect Irma te Kiefte maakte kosteloos een ontwerp van het deel van het park waar Boris komt.

Hengelo e.o.