Volledig scherm
De huidige Europastraat. Die gaat op de schop voor een nieuwe riolering en bovendien worden er aanpassingen gedaan. Zo krijgt de weg asfalt in plaats van klinkers. © Reinier van Willigen

Werk aan Europastraat maakt Borne veiliger

BORNE - De riolering in de Europastraat in Borne moet vervangen worden. Het college van B en W wil de gelegenheid aangrijpen om de straat verkeersveiliger te maken.

Op basis van het gemeentelijk rioleringsplan 2017-2021 zijn er al middelen vrijgemaakt voor vervanging van de riolering en het waterbeheer aan de Europastraat. Het college ziet een uitgelezen kans 'om werk met werk te maken' en de Europastraat ook op het gebied van verkeer, veiligheid, groen en openbare verlichting opnieuw in te richten en 'toekomstbestendig' te maken'. Het wegdek van de Europastraat is in een slechte staat en dient vervangen te worden. De afgelopen jaren heeft de gemeente klachten ontvangen over trillingen en geluidsoverlast veroorzaakt door met name zwaarder (vracht)verkeer. Daarom wordt de Europastraat straks geasfalteerd.

2,9 miljoen krediet

De gemeenteraad zou een totaalkrediet van 2,9 miljoen euro beschikbaar moeten stellen. Het project zou veel duurder uitpakken als het werk over enkele jaren pas wordt uitgevoerd. Borne wil een veilige wegeninfrastructuur. Daarom ook wil het college nu al maatregelen te treffen om de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers te verbeteren. 

De herinrichting van de Grotestraat wordt dit jaar uitgevoerd. Daarna in 2021 volgen de werkzaamheden aan de Europastraat. "De communicatie met de buurt over het definitieve ontwerp kan snel beginnen", zegt wethouder Martin Velten. Wat het college betreft wordt de verkeersafwikkeling verbeterd. "Bij de herinrichting van de Europastraat nemen we maatregelen die de doorstroming, het oversteken en de verkeersveiligheid op de Europastraat verbeteren", zegt Velten. Er wordt gekeken waar rotondes en een brede middenberm kunnen worden aangelegd.

Plateaus

Op kruispunten worden plateaus met een geringe verhoging toegepast om de snelheid van het autoverkeer te reduceren. Voor fietsers wordt meer ruimte gemaakt. De bestaande openbare verlichting wordt vervangen door nieuwe booglichtmasten en armaturen met ledverlichting. Bomen blijven zoveel mogelijk staan, waar nodig worden nieuwe bomen geplant.

Gescheurde rioolbuizen

De huidige riolering is eind jaren 70 aangelegd. Uit de rioolinspectie blijkt dat de buizen hier en daar zijn gescheurd en dat er lekkages zijn. Ook is een deel van de riolering verzakt, waardoor het afvalwater niet goed doorstroomt. In de Europastraat ligt een gemengd rioolstelsel. Regenwater wordt samen met afvalwater door één rioolleiding afgevoerd naar de waterzuivering. In de nieuwe situatie wordt het regenwater gescheiden van het afvalwater.

Met de rioolaanleg wordt meegelift op de ontwikkelingen in Wensink-Zuid. De stromingsrichting wordt zo ingericht dat het traject richting de zuivering aanzienlijk korter wordt. De omleiding heeft namelijk een gunstig effect op het beperken van de wateroverlast in de overige gebieden van de kern Borne.

Hengelo e.o.