Frank Droste gaat niet akkoord met een drie sterren Kulturhus, maar houdt vast aan de veelheid aan functies en activiteiten.
Volledig scherm
Frank Droste gaat niet akkoord met een drie sterren Kulturhus, maar houdt vast aan de veelheid aan functies en activiteiten. © Carlo ter Ellen DTCT

Wethouder: ‘Kulturhus Borne moet terug naar de basis’

BORNE - Terug naar de basis, dat is volgens wethouder Martin Velten de beste optie voor het Kulturhus. Alleen zo kan fors bezuinigd worden.

Het Kulturhus moet drie ton inleveren. Volgens wethouder Martin Velten valt daar best nog wel wat te halen: „Wij hebben nu een zessterreninstelling die een voorbeeld is voor heel Nederland, maar drie sterren kan ook.” 

Kerntaken

Hij stelt voor dat het Kulturhus zich op een aantal kerntaken richt. Zo zou de bibliotheek kunnen samenwerken met Hengelo, kan jongerenwerk worden overgeheveld naar de gemeente, en kan de VVV uit een andere pot worden gefinancierd. Velten deed dit voorstel gisteravond tijdens een druk bezochte themabijeenkomst over de extra bezuinigingen die de gemeente Borne doorvoert.

Huiskamer

Kulturhusdirecteur Frank Droste schrok van Veltens suggestie: „Het Kulturhus is juist zo’n uniek concept dankzij al die verschillende functies waar iedereen gebruik van kan maken. Niet voor niets zijn wij de huiskamer van Borne. Wij willen geen drie sterrenvoorziening worden. In vijftien jaar hebben wij nooit de hand hoeven op te houden. Maar hoe minder verschillende taken, hoe minder eigen inkomsten wij kunnen genereren. Terwijl wij juist minder afhankelijk van subsidies willen zijn.” Droste noemde bezuinigen acceptabel, maar geen drie ton. „Dat is echt veel te veel.”

Buurtsportcoaches

Ook sport moet 300.000 euro bezuinigen. Voorzitter Jan Gielians van BLOS (Bestuurscommissie Lichamelijke Opvoeding en Sport) pleitte gisteravond voor het in dienst nemen van buurtsportcoaches, waar die nu nog extern worden aangetrokken. Borne Sport, de buurtsportcoaches en vrijwilligers zouden dan de motor achter het sportgebeuren moeten zijn. „Verder kun je kijken naar het verzelfstandigen van sportaccommodaties, en het zelf exploiteren van het zwembad”, stelde Gielians voor. Aan de ambitieuze plannen voor het nieuwe sportcomplex ‘t Wooldrik moet volgens hem niet getornd worden, „want uitstel kost alleen maar extra geld.”

  1. Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’
    PREMIUM

    Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’

    ALMELO/BORNE/ENTER – Autobedrijf AutoVen is uitgelopen op een fiasco. De zaak aan de Twentelaan in Almelo is al na vier maanden gesloten. Rudy en Harriëtte van de Ven zijn naar eigen zeggen met de verkeerde mensen in zee gegaan. Die personen betichten op hun beurt het autobedrijf van allerlei duistere zaakjes. De politie heeft het in onderzoek en kwam deze vrijdag bij het Enterse bedrijf van Van de Ven in actie wegens een bedreiging.

Hengelo e.o.