Volledig scherm
Rechtbank Almelo. © Lars Smook

Winkeldief Borne doet net of hij moet poepen

ALMELO/BORNE - Professioneel. Zo noemt de officier van justitie een winkeldiefstal in Borne. Één van drie asielzoekers komt met de broek om de enkels uit de bosjes. Daar ligt een gestolen Hummel-jas.

Als medewerkers van Eurosport woensdag 3 april willen afsluiten, missen ze een jas. Ze kijken de camerabeelden af en zien drie ‘klanten’ in actie. Een van hen probeert een diefstal af te schermen, door bellend door het beeld te lopen. Gefilmd is dat een man een jas onder de bagagedrager van een fiets propt.

Broek om de enkels

De medewerkers van de sportzaak zetten de achtervolging in. Bij bosjes treffen ze de drie gefilmde mannen. Een van hen komt met de broek om de enkels tevoorschijn, alsof hij net heeft zitten poepen. In de struiken ligt de gestolen Hummel-jas, waar de beveiligingsbuttons en prijsjes zijn afgeknipt. Hamid H. (27), die als Marokkaanse asielzoeker al eerder veel overlast in Borne heeft veroorzaakt, wordt meegenomen. Hij weigert de namen van zijn makkers  te geven en noemt hen ‘Rabat’ en ‘Casablanca’, naar steden in hun thuisland. Als agenten Hamid, die de winkeldiefstal in alle toonaarden ontkent, beelden van de beveiligingscamera laten zien, herkent hij zichzelf. Hij zegt dat hij dronken was.

Uitgezet

Hamid ontbreekt in de strafzitting. Hij blijkt op 30 juni te zijn uitgezet naar Marokko, als kansloos asielzoeker. Hij heeft (nog) geen strafblad. Officier van justitie Dijkman vindt de winkeldiefstal ‘professioneel’, compleet met een voorverkenning. Hij benoemt de overlast die wordt veroorzaakt. ,,Medewerkers moeten zelf moeite doen.’’ De aanklager vindt een boete niet passend; Hamid moest leven van 70 euro. De eis: een week zitten.

Politierechter Schimmel wijst erop dat gewoonlijk bij een eerste veroordeling 250 euro boete voor een winkeldiefstal wordt opgelegd. Omdat Hamid terug is in Marokko legt hij een week voorwaardelijk op.

Hengelo e.o.