Volledig scherm
Het terrein van de leegstaande school De Zonnebloem. Goossen Te Pas wil de contouren behouden. © Carlo ter Ellen

Woningen in De Zonnebloem Borne

BORNE - Vier van de zeventien ideeën voor het voormalige schoolgebouw van De Zonnebloem aan de Akker in de wijk Tichelkamp hebben de eerste selectie overleefd. Het eerste dat opvalt: alle vier indieners willen woningbouw op deze locatie. Twee ervan gebruiken het bestaande schoolgebouw voor (senioren)huisvesting; Goossen Te Pas Bouw wil slopen maar de contouren intact laten en het plan van Kroon Kennisteam gaat uit van volledige sloop en nieuwbouw.

Sociale samenhang
En zo heeft elk idee een uniek aspect. Het plan van BASE wonen gaat uit van sociale samenhang in de wijk. Bewoners helpen elkaar en vrijwilligers uit de wijk worden getraind in het begeleiden van hun nieuwe buren. Daar staat ook iets tegenover. De groenstrook die de buurt nu al gebruikt voor recreatie wordt uitgebreid tot een beweegtuin voor alle leeftijdsgroepen, zowel bewoners van De Zonnebloem als omwonenden. Uitgangspunt is dat ze een meerwaarde zien in het gezelschap dat zij elkaar kunnen bieden.

Thuishuis voor senioren
Building Design Architectuur wil de school omtoveren tot Thuishuis voor senioren, waarbij de huidige gebruikers, dansschool en schildersclub, gebruik kunnen blijven maken van het gebouw. Duurzaamheid komt terug in het hergebruik van de aanwezige materialen, met name ook door het gebouw in stand te houden.

Het plan
Waar toekomstige bewoners bij BASE wonen mee mogen praten over kleur- en materiaalgebruik, mag de buurt bij Vanuit het Hart van Goossen Te Pas de hele ontwikkeling van de omgeving van de Zonnebloem mede bepalen. Co-creatie, noemen de bedenkers dat. Het plan behelst drie woongebouwen, gericht op zowel starters als senioren, een buurtpark, buurterf en buurtkamer. Door meer energie op te wekken dan nodig, ontstaan inkomsten waarmee beheer en onderhoud van de buurtfaciliteiten mogelijk worden. Een stichting met buurtbewoners kan de daadwerkelijke uitwerking daarvan oppakken.

Beoordeling
De jury beoordeelde de plannen op haalbaarheid (juridisch en financieel), duurzaamheid en de nieuwe betekenis voor de locatie. De volgende ronde is bedoeld om het draagvlak in de wijk te meten. Dan mogen buurtbewoners aangeven welk plan hen het meest aanspreekt. Dat gebeurt op 24 november in het gemeentehuis.

Hengelo e.o.