Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Zenderen denkt na over volgende stap tegen mestvergister

ZENDEREN - De Dorpsraad Zenderen beraadt zich op een stap naar de Raad van State tegen de komst van een mestvergistingsinstallatie nu de provincie dit plan het groene licht heeft gegeven. Mocht de vergister er komen, dan is een flinke compensatie voor het in zwaar weer verkerende dorpshuis Sindron zeer welkom.

Interim-voorzitter Jan Kruidenier van de Dorpsraad Zenderen vindt dat de raad zich deze maand moet uitspreken. Sluit Zenderen zich aan bij een Raad Van State-procedure van anderen, of legt het zich nu neer bij de vergunning voor de komst van een mestvergistingsinstallatie van afvalverwerker Twence? 

Verzetten

„De Dorpsraad is tot nu toe steeds in verzet gegaan”, zegt Kruidenier. Het ligt dus in de lijn van de verwachting, dat de lokale bevolking zich blijft verzetten tegen de bouw van de mestfabriek. Maar: „Dat is echt aan de raad, die moet daarover de beslissing nemen en daar moeten we het dus nog over hebben.”   

Geld is welkom

Mocht uiteindelijk de ingebruikneming van het complex een feit zijn, dan komt er een compensatiefonds voor de Zenderense gemeenschap, zo bevestigde gedeputeerde Annemieke Traag deze week nogmaals. „Over dat fonds is in het verleden ook met ons gesproken”, zegt Kruidenier, „we hebben daar nooit op willen vooruitlopen omdat daarmee de discussie de vergister niet meer zuiver zou verlopen.” Het geld is zeer welkom in  Zenderen. „Helaas verkeert Sindron net als enkele jaren geleden in zwaar weer”, zegt Kruidenier over de supermarkt annex dorpshuis waar mensen met een verstandelijke beperking werken, „wat hebben we hier nog als dat we dat ook nog verliezen?”

Onverteerbaar

Kruidenier blijft het onverteerbaar vinden, dat de provincie blijft beweren dat de Zenderense bevolking achter de komst van de mestvergister staat. „We krijgen maar geen antwoord op onze vraag uit welk onderzoek dat zou blijken.” Bij initiatiefnemer Twence werd het groene licht voor de mestvergister woensdag gevierd met Bossche bollen. Ook de Zenderense veehouder Arjan Bonthuis, voorzitter van LTO Twente Zuid, is 'heel blij’. Bonthuis hoopt dat al deze zomer kan worden begonnen met de bouw van de installatie. „Dan zouden vanaf volgend voorjaar mest kunnen leveren. Dat is heel erg nodig. Er is nauwelijks afzetcapaciteit en er ligt veel mest te wachten na een extreem droog jaar.” 

Hengelo e.o.