Volledig scherm
Henk Semmekrot (rechts) en Jos Wolbers van de dorpsraad Zenderen ter hoogte van De Baken waar de verbindingsweg volgens de huidige plannen moet aansluiten op de N743. © Emiel Muijderman

Zenderen gruwelt van de geplande verbindingsweg

ZENDEREN - De bewoners van Zenderen maken zich grote zorgen over de toenemende verkeersdruk in hun dorp als de geplande ‘verbindingsweg’ er over een paar jaar ligt. De verkeersstroom op de N743 zal volgens ramingen met 20 procent toenemen, zo stelt de dorpsraad.

Meedenkavond
Vanavond kunnen omwonenden en betrokkenen ideeën opperen tijdens de derde zogeheten meedenkavond in het kader van de totaalvisie op initiatief van de gemeente Borne. „Het is van groot belang dat in deze toekomstvisie een oplossing wordt opgenomen voor de verwachte verkeersdruk op de provinciale weg dwars door Zenderen. In een raadsbesluit is opgenomen dat daar serieus naar zal worden gekeken en daar willen we de gemeente graag aan herinneren.”

Verbindingsweg
Dat zeggen Henk Semmekrot en Jos Wolbers van de Dorpsraad Zenderen. Ze realiseren zich dat de verbindingsweg, zoals de gemeente die voor ogen heeft, er gewoon gaat komen. ,,De komst van die weg houden we niet tegen. Ofschoon niemand precies weet waar het tracé komt te liggen, staat dat wel vast, net als het feit dat veel mensen in Zenderen daar hinder van gaan ondervinden.”

Toezegging
Aanleiding is het geld dat de gemeente is toegezegd voor de aanleg van een spoortunnel in het buitengebied van Borne West. De tunnel is gepland onder het spoor net buiten het industriegebied Molenkamp. Van daaruit zal de verbindingsweg afbuigen richting de N743 en aansluiten op die provinciale weg van Borne naar Zenderen, voor De Baken. Daar wringt de schoen voor de Dorpsraad Zenderen en niet zo’n beetje ook.

De bewoners van Zenderen hebben een andere variant voorgesteld en die zal vanavond ongetwijfeld aan de orde komen. Maar die optie lijkt een utopie vanwege de hoge kosten. Semmekrot: „Wij hebben bedacht om de verbindingsweg vanaf de Oonksweg verder door te trekken in de richting van Tusveld en hem te laten afbuigen voorbij de dorpskern van Zenderen. Daarmee gaat de hele dagelijkse stroom woonwerkverkeer om Zenderen heen."

Ondergrondse spoorwegovergang
Maar tijdens eerdere bijeenkomsten werd al duidelijk dat er eigenlijk maar een optie is. Een gelopen race voor Zenderen wil Semmekrot het echter nog niet noemen. Maar de pech dat de vijf spoorwegovergangen in Borne allemaal gelijkvloers zijn, gaat Zenderen waarschijnlijk nekken.

,,Dat er minimaal één ondergrondse spoorwegkruising in Borne moet komen, daar zijn we het wel over eens. Bij onverhoopte calamiteiten op het spoor kunnen we nu geen kant uit. We zijn allemaal doordrongen van de noodzaak, maar ‘not in my backyard’. Helaas roepen we dat nu in Zenderen, maar we kunnen niet anders.”

Hengelo e.o.