Volledig scherm
© Jos Wolbers

Zenderen zegt het de hardrijders met stickers

ZENDEREN - Ze hebben een gezonde scepsis over nut en noodzaak van verkeersdrempels. De bewoners van de Lidwinaweg en Het Hulscher zoeken het in hun strijd tegen hardrijders in hun straat liever in het bestickeren van hun afvalcontainers.

De Ludwiniaweg en Het Hulscher maken deel uit van de drukke forenzenroute tussen enerzijds Tubbergen en anderzijds Bornerbroek en de A1. Hoewel het 30km-wegen zijn, wordt er veel te hard gereden. Naar het nemen van de juiste snelheidsremmende maatregelen blijkt lastig. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig hebben er wel verkeersdrempels gelegen, weet bestuurslid Henk Semmekrot van de Dorpsraad Zenderen. „Dat heeft alleen maar slechte ervaringen opgeleverd. De ruiten trilden bij de mensen bijna uit het raam.”

Stickers

Een tijdje terug was er weer een gesprek tussen de buurtbewoners, de dorpsraad en de gemeente Borne. „Toen werd al snel duidelijk dat verkeersplateau’s en drempels geen optie waren”, vertelt Semmekrot. „Iemand uit onze dorpsraad had een keer in Rijssen of zo gezien, dat er 30km-stickers op afvalcontainers waren geplakt. Om automobilisten er op te attenderen dat ze toch echt in een 30 km-gebied rijden. Dat idee sloeg direct aan.” Inmiddels staan de groene en grijze containers al een paar maand elke week strak in het gelid en dito bestickerd langs de straten. De stickers werden geleverd door de gemeente. En dat werkt, meldt Semmekrot. „Het is goed te merken dat er minder hard wordt gereden dan voorheen.”

Hengelo e.o.