Volledig scherm
De infoavond over de mestvergister is niet druk bezocht. © Alice Plekkenpol

Zenderen zet strijd tegen mestvergister voort

ZENDEREN - Al doen afvalverwerker Twence en de provincie Overijssel nog zo hun best de inwoners van Zenderen goed te informeren over de te bouwen mestvergister, een aantal dorpelingen blijft strijdbaar.

Slechts een handvol belangstellenden meldt zich dinsdag voor de inloopavond in dorpshuis Sindron. Daar praten Twence en de provincie de inwoners van Zenderen informeel bij.

Alles al aanwezig

Jan Kroon van Twence toont een luchtfoto van het beoogde terrein. ,,Het is de oude stortplaats Elhorst-Vloedbelt, die nu al lange tijd niet meer gebruikt wordt. De vuilniswagens rijden door naar Boeldershoek. Er is al een grote bedrijfshal, de juiste infrastructuur is aanwezig, belangrijke vergunningen zijn reeds verleend, dus het is een geschikte locatie voor de mestvergister."

Gevaarlijk

Daar is Ed Mossel, woordvoerder van de groep inwoners die fel tegen is, het niet mee eens. ,,De plek ligt te dicht bij de bebouwde kernen. Als daar straks een soort chemische fabriek komt, kan dat gevaarlijk zijn. Kijk maar naar de recente brand bij Boeldershoek." Henk Semmekrot uit Zenderen is het met hem eens: ,,Er staan op nog geen 500 meter huizen. Waarom niet uitwijken naar Bentelo of Hof van Twente, daar is ruimte zat."

Medio december hakt de provincie de knoop door. Tot die tijd blijven de tegenstanders in Zenderen bezwaren indienen. 

Profiteren

De gemeente Borne lijkt inmiddels al morrend akkoord, zolang ook lokale bedrijven van de bouw en exploitatie van de mestvergister kunnen profiteren. Mossel hoopt dat de gemeente Borne nog tot inkeer komt. ,,Eerst leek ook het college tegen, daarna maakte dat een draai van 180 graden. Wie weet denkt ze er straks toch weer anders over."

Hengelo e.o.