Zorgcentrum in Theresiakerk Borne: duur, maar vol karakter

VideoBORNE - Het bouwbord in de tuin en de busjes op de stoep verraden al maanden dat er gewerkt wordt. Maar eenmaal binnen is de metamorfose van de Theresiakerk pas goed zichtbaar. Langs beide zijgevels zijn wanden verrezen, 2 verdiepingen hoog. Het schip van de kerk is echter nog groots en leeg.

Vanaf de grond lijken het net kleine witte doosjes die de bovenverdiepingen vormen. Boven deze doosjes zijn de gewelven van het dak nog goed zichtbaar. En de glas-in-loodramen boven de hoofdingang. Beneden in het schip van de voormalige kerk ontstaat al langzaam het gevoel van een binnenplein. Dit vormt straks de overgang tussen buiten, op straat, en binnen, bij de zorgverleners die er intrekken.

Piepschuim

Apotheker en projectontwikkelaar Erik Mijnhardt wijst enthousiast richting enorme piepschuimen platen met metalen hekwerk. Deze worden op maat gesneden. Zo sluiten ze op de millimeter nauwkeurig aan op alle ornamenten aan wanden en pilaren van het kerkgebouw. Dat lukt met traditioneel metselwerk of prefab platen niet.

Mortel

Het gewapende piepschuim wordt met mortel verstevigd. De vloeren, annex plafonds, zijn eveneens van het gewapende piepschuim. Daar worden complete betonnen vloeren op gestort, met verankering in de gevels. "Het mooie is dat niet alleen de vloeren worden versterkt maar ook de kerk zelf", beschrijft Mijnhardt, die het project samen met Bouwpartner Cor Engberink reliseert.

Op de bovenverdieping komt het idee van een altaar terug in de trap naar de wachtruimte.
Volledig scherm
Op de bovenverdieping komt het idee van een altaar terug in de trap naar de wachtruimte. © Emiel Muijderman

Het systeem wordt veel toegepast in Zuid-Europese landen, waar complete wijken worden opgetrokken uit piepschuim, bewapening en beton. De methode heeft zijn kwaliteiten al bewezen, al is het voor Nederland relatief nieuw. De constructeur van het Theresiaproject, droeg de bouwstijl aan, omdat geen enkele andere methode de naden zo fijn aan laat sluiten op bestaand metselwerk.

Binnen-buiten

Het vergt nog wat verbeelding, maar Mijnhardt schetst hoe de bezoeker van het nieuwe gezondheidscentrum straks van 'buiten-buiten' naar 'binnen-buiten' komt. In de centrale hal blijven de jassen aan, maar is wel beschutting tegen weer en wind. Pas in de praktijkruimten gaan de jassen uit. Het idee is een van de voortvloeisels uit een busritje langs vergelijkbare gezondheidscentra in Nederland, ook in kerkgebouwen. "Daar hebben we vooral van geleerd hoe we het níet moeten doen."

Overgang

Doordat het binnenplein als overgangszone dient, hoeft daar niet gestookt te worden. Ook dient het voor ventilatie in de praktijkruimten. Boven laat Mijnhardt aan Yvonne Repping van Buurtzorg zien hoe hun kantoor op de bovenverdieping een voorzetwand krijgt voor de buitenmuur. Daar komt een groot raam, dat wordt pal voor het glas-in-loodraam van de zijgevel gesitueerd. Het glas-in-lood zit vast in de kerkwand, maar het raam in de voorzetwand kan open. De lucht tussen voorzet- en buitenwand staat rechtstreeks in verbinding met het binnenplein. Daar is voldoende frisse lucht voor de ventilatie.

Andere koek

Mijnhardt realiseerde meerdere projecten, waaronder verschillende gezondheidscentra. Een kerk verbouwen, is echter andere koek dan nieuwbouw. Duurder ook, maar karakter, sfeer en fraaie uitstraling maken veel goed.

Huuropbrengst

Bedragen wil hij niet noemen, maar wel een indicatie van het rendementsverlies. Bij een zorgproject ligt sowieso lager dan bij commercieel vastgoed. "In de zorg is dat vaak tussen 5 en 6 procent. De huuropbrengst is vaak aanmerkelijk lager. Bij dit project sturen we op 5 procent, maar het zal daar waarschijnlijk onder zitten." Niet dat hij er spijt van heeft, in tegendeel: "Het is zó leuk om dit project te doen."

Het streven is dat de kerk begin volgend jaar onderdak biedt aan huisartsen, apotheken, fysio-, huid- en podotherapie, osteopatie, logopedie, diëtisten, oefentherapeuten, thuiszorg, wellnessmassage en psychologen.

Het interieur van de Theresiakerk, zoals het er na de verbouwing uit zal gaan zien, met links achter een fraaie wenteltrap rond één van de pilaren van het kerkgebouw.
Volledig scherm
Het interieur van de Theresiakerk, zoals het er na de verbouwing uit zal gaan zien, met links achter een fraaie wenteltrap rond één van de pilaren van het kerkgebouw. © Reitsema & Partners Architecten
Piepschuim met bewapening wordt versterkt met mortel. Deze bouwmethode maakt het mogelijk wanden haarfijn aan te laten sluiten op ornamenten en metselwerk van de oorspronkelijke muren en pilaren.
Volledig scherm
Piepschuim met bewapening wordt versterkt met mortel. Deze bouwmethode maakt het mogelijk wanden haarfijn aan te laten sluiten op ornamenten en metselwerk van de oorspronkelijke muren en pilaren. © Emiel Muijderman
Het schip van de voormalige kerk vormt straks een overdekt binnenplein, dat de overgang vormt van buiten naar binnen, in de praktijkruimten.
Volledig scherm
Het schip van de voormalige kerk vormt straks een overdekt binnenplein, dat de overgang vormt van buiten naar binnen, in de praktijkruimten. © Emiel Muijderman

Hengelo e.o.