Volledig scherm
Vrouwe Justitia © Tubantia

Zwaarste tbs voor kamper
die Borne onveilig maakte

BORNE/ALMELO - Tien maanden minder gevangenisstraf dan was geëist, maar wel de zwaarste tbs-vorm (met dwangverpleging). Dat leggen drie rechters op aan Manuel R. (31). De kamper stichtte brand bij zijn vaders woonwagen en maakte Borne onveilig.

Bij het opleggen van tbs speelt mee dat Manuel onder buurtbewoners een groot gevoel van onveiligheid veroorzaakte. Dat stellen rechter Erik Berg en zijn collega’s in het vonnis tegen de vaker veroordeelde Tukker. Bovendien was volgens twee gedragsdeskundigen de zwaarste tbs-vorm gepast. Die maatregel kan langer dan vier jaar duren.

De rechters vinden het belangrijker dat de tbs-behandeling van Manuel snel begint. In plaats van de anderhalf jaar gevangenisstraf, die officier van justitie Gerjan Jansen eiste, legt de rechtbank acht maanden cel op. Die tijd heeft hij inmiddels al in voorarrest uitgezeten.

Burenruzie

Manuel probeerde woensdag 13 februari de woonwagen van zijn vader aan het Blauwgras in brand te steken, met een mengsel van benzine en dieselolie uit sloopauto’s. Hij had die middag net te horen gekregen dat hij uit zijn woning aan de Leeuwerikstraat werd gezet, na een slepende burenruzie en voortdurende ellende. Zo was hij eerder met een mes op de buren afgestapt en gooide hij een ruit bij hen in.

Opgefokt door alcohol en valium stak hij die 13e februari een berg kleren in brand bij vaders woonwagen.  Hij brieste tegen senior dat hij naar het keukengedeelte moest verkassen. ‘Ik rie oe dwars deur de waagn’, hoorden agenten hem zeggen. Daarna scheurde R. in vliegende vaart weg, achtervolgd door de politie. Hij kwam tegen een boom tot stilstand.

Hengelo e.o.