4300 jaar oude graftombe blootgelegd in Egypte

VIDEOArcheologen hebben bij opgravingen in de regio Saqqara, ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro, het graf blootgelegd van een hoge ambtenaar uit de vijfde dynastie, die ongeveer 4300 jaar geleden over Egypte regeerde. De tombe is versierd met kleurrijke reliëfs en goed bewaard gebleven inscripties.

Het graf is van een hoge functionaris die Khuwy heet en waarvan wordt aangenomen dat hij een edelman was tijdens de vijfde dynastie. 

,,Het L-vormige graf begint met een kleine gang die naar beneden leidt naar een kamer en van daaruit een grotere kamer met geschilderde reliëfs die de grafeigenaar voorstellen’’, zei Mohamed Megahed, hoofd van het opgravingsteam.

Het team archeologen heeft in de omgeving van Saqqara verschillende graven opgegraven die gerelateerd zijn aan de vijfde dynastie. Eind vorig jaar werd nog een graf ontdekt van een koninklijke priester die diende onder farao Neferirkare.

Volledig scherm
De recent ontdekte graftombe van de vroegere Egyptische edelman Khuwy. © AFP
Volledig scherm
Mohamed Megahed (links), hoofd van de missie die de tobme ontdekte. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.